Medlare har utsetts för att hitta en lösning på hamnkonflikten. Arkivbild.
Medlare har utsetts för att hitta en lösning på hamnkonflikten. Arkivbild.

Snäv tidsram för medlare i hamnbråk

Den omfattande hamnstrejken rycker närmare och tiden är knapp för medlarna som nu kopplats in. På lördag inleds samtalen med parterna.

ANNONS
|

I måndags lade Hamnarbetarförbundet ett större strejkvarsel, i form av punktstrejker i 15 hamnar runt om i Sverige – åtgärder som fick Sveriges Hamnar att svara med en lockout, riktade mot samma objekt som redan strejkvarslats, men utvidgad i tid. Konfliktåtgärderna inleds 23 januari och varar i kortare perioder i olika hamnar flera dagar framåt.

Nu har statliga Medlingsinstitutet åter kallats in för att hitta en akut lösning på konflikten innan strejken bryter ut.

Det mångåriga bråket handlar om Hamnarbetarförbundets krav på ett eget kollektivavtal. Men arbetsgivarparten vill inte ge facket det, med hänvisning till att det redan finns ett kollektivavtal med LO-facket Transport. Sveriges Hamnar säger att Hamnarbetarförbundet kan få ett likalydande andrahandsavtal, eller hängavtal. Men det är inte tillräckligt för Hamnarbetarförbundet som alltså vill ha eget avtal och allt som följer med det.

ANNONS

Tidigare medling ledde i princip ingen vart, men det långvariga bråket medförde ett förslag till lagändring i strejkrätten med sikte på just sådana här situationer. Den är dock ännu inte på plats utan under beredning hos regeringen.

Enligt Mattias Dahl, vd för Sveriges Hamnar, skulle Hamnarbetarförbundets nu varslade strejk vara olaglig om den nya lagen hade hunnit träda i kraft.

TT

Fakta: Lista över berörda hamnar

1. Helsingborgs Hamn AB

2. SCA Logistics AB, Sundsvall

3. Yilport Gävle AB, Granudden

4. Copenhagen Malmö Port AB

5. CMP Norra Hamnen AB, Malmö

6. SCA Logistics AB, Holmsund

7. Kvarkenhamnar AB, Umeå

8. Söderhamns Stuveri och Hamn AB

9. Karlshamns Hamn AB

10. Shorelink AB, Piteå

11. Shorelink AB, Skellefteå

12. Shorelink AB, Luleå

13. Logent Ports & Terminals AB, Stockholm

14. Stockholms Hamn AB

15. Gothenburg Ro/Ro Terminal AB

Källa: Transportföretagen

ANNONS