Släpp kunderna loss det är vår!

ANNONS
|

Det lyser blått lite här och där i backarna därhemma. På de gamla skalbankarna växer de små underverken. Jag fylls av en fantastisk känsla av att våren äntligen är på väg när jag ser dem titta fram mellan löven. Blåsipporna är perfekta i sin enkelhet. Ja, hela naturen är otrolig när den börjar spira. Skatorna har börjat bygga vidare på sitt sexvåningshus i grannens plommonträd. De bygger högre för varje år och har skapat sitt eget Karlatorn utan att skaffa bygglov eller kontrollera med grannarna. Koltrastarna har inte börjat sjunga än, men smyger runt bland slånbärssnåren vid huset. Häromdagen vandrade en räv över åkern. Den spanade efter åkersork. Vårjakten har startat i full skala. Snart kommer diverse ljud att låta i nejden när djur och fåglar söker efter en käresta. Känslorna är liksom ”all over the place” för att citera prins Daniel.

ANNONS

Ingen kan undgå våren. Vi behöver inte ens gå utanför dörren och uppleva den i det verkliga livet. På Facebook och Instagram översvämmas flödena av bilder på snödroppar, krokus, vintergäck och tussilago. Vi förmedlar en glädje över att något nytt är på gång. Det är som om vi har kommit ut ur vårt ide där vi varit instängda under hela vintern. Det är nu allting fantastiskt skall hända. Vi skall få platt mage på kort tid, finaste frisyren, göra om hemmet, fixa trädgården, putsa båten, börja grilla igen, fika ute och bli som nya på alla tänkbara sätt. Ljuset, dofterna och tanken på den förestående sommaren, som givetvis kommer bli den bästa någonsin, gör oss fullständigt ystra. För allting ska hända nyss. Vi har bråttom.

”Släpp fångarne loss – det är vår”, har Birger Sjöberg skrivit i sin vissamling Fridas bok. I dag borde vi kanske istället kalla hans visa för ”släpp kunderna loss – det är vår”. För vi försöker köpa oss till förnyelse, ett bättre jag och ett nytt liv i alla dess tappningar har det visat sig. När våren är i antågande startar en köplust och vi vill åstadkomma en massa saker. Är detta bara en inbillning? Får vi verkligen en förnyad kraft, mår bättre och känner en önskan om att ”shoppa loss” fram på våren när solen tittar fram? Ja, er känsla är befogad. Det är faktiskt så. Forskaren Matthew Keller och hans kollegor har kommit fram till att trevligt väder förbättrar vår sinnesstämning och vårt humör på våren eftersom vintermånaderna inte erbjuder samma upplevelser.

ANNONS

Vårljuset tycks göra något med oss. Med den utgångspunkten undersökte bland andra forskaren Kyle Murray på vilket sätt solljus ökar vår villighet att spendera. De fann starka bevis för att solljus oavsett om det bestod av verkligt eller artificiellt ljus påverkade vårt shoppingbeteende. Temperaturen, fukten i luften och framförallt solljuset påverkade oss. När solljuset ökade i omfattning blev vi gladare och kom i en annan sinnesstämning, vilket i sin tur påverkade vår vilja att spendera mer. Med våren kommer ljuset och då vill vi konsumera och köpa mer. Man skulle kunna säga att solljuset ”suddar bort vår sura min” och gör att spenderbyxorna åker på. Och inte nog med det. I sin studie fann forskarna också att vi köpte för mer än vad vi från början hade för avsikt att spendera. Vi blir alltså lite köpgalna. Det kan förklara varför alla vår- och sommarkläder försvinner i rask takt från affärerna så fort vi får lite sol på näsan fram på vårkanten.

Så om du undrar varför det börjar bli tomt i plånboken och var all din nyuppkomna energi plötsligt kom ifrån är svaret helt enkelt att det är ljusets fel. Solljuset spelar oss helt enkelt ett spratt och får oss att göra saker vi inte tänkt göra från början. Vi släpper loss. Vi njuter. Vi unnar oss. Och vet du vad det bästa är? Naturen kostar ingenting och den är på gång. Snart kommer värmen också. Och vitsipporna. Det är vår.

ANNONS

ANNONS