Skyddad salamander kan stoppa Volvos batterifabrik

Volvos planer på att bygga en batterifabrik i Mariestad har stött på ett möjligt hinder. Man har nämligen hittat spår av en strikt skyddad salamander i området, rapporterar P4 Skaraborg.

ANNONS
|

I en damm i området där Volvokoncernen ska bygga en batterifabrik i Mariestad har man hittat spår av större vattensalamander.

– Den är ju strikt skyddad då, genom fjärde paragrafen i artskyddsförordningen. Och det här med att den är strikt skyddad betyder att det inte bara är djuren i sig som är skyddade utan även deras fortplantningsområden och viloplatser, säger Linnea Söderberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, till P4 Skaraborg.

För tidigt att säga vad fyndet innebär för Volvo

Vad fyndet innebär för Volvo och byggandet av fabriken är för tidigt att säga, enligt henne.

– Än så länge har vi bara en indikation på att det har funnits vattensalamander i den här dammen. Så till våren kommer ju exploatören få göra en inventering där man ser hur många individer som finns och hur de använder det här området – om det är lekvatten, eller vad det är. Den inventeringen kommer få visa hur man får gå vidare i processen, säger Linnea Söderberg till radion.

ANNONS

Volvo meddelade i augusti att man planerar att bygga en batterifabrik för storskalig produktion i Västsverige. Området i Mariestad valdes ut bland annat tack vare närheten till koncernens motorfabrik i Skövde.

LÄS MER:Volvo planerar batterifabrik i Västsverige

LÄS MER:AB Volvos vice vd Jan Gurander slutar

LÄS MER:Volvokoncernen redovisar starkt resultat – trots fortsatta störningar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS