Enligt Skistar är bokningsläget inför den kommande säsongen bättre än någonsin tidigare. Arkivbild
Enligt Skistar är bokningsläget inför den kommande säsongen bättre än någonsin tidigare. Arkivbild Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Skistars vd positiv trots jättetapp

Coronapandemin fick skidanläggningskoncernen Skistars omsättning att rasa, men trots det kraftiga intäktstappet ser vd:n Stefan Sjöstrand positivt på de kommande säsongerna.

ANNONS

– Resultatet var väntat med tanke på den annorlunda situation vi och samhället befinner oss i. Men det känns bra att se att bokningsläget inför vintern till och med är starkare än vanligt för den här tidpunkten på året, säger Stefan Sjöstrand.

Skistars anläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre stängde 6 april med anledning av coronapandemin. Stängningen, som bland annat innefattade det vanligtvis så inkomstbringande påsklovet, gjorde att bolaget gick miste om stora intäkter.

Under perioden mars-maj rasade omsättningen med 46 procent, jämfört med motsvarande period förra året. Bolaget gick från 318 miljoner kronor i vinst till en förlust på 3 miljoner kronor.

ANNONS

Förbereder vintersäsongen

Enligt Skistars vd har man parerat intäktstappet bland annat genom att skjuta på planerade investeringar och dra ner på personalkostnader. Man har under våren haft ett antal korttidspermitterade, men inför vintersäsongen 2020/2021 räknar man med att återgå till normal personalstyrka.

– Rekryteringsprocessen inför vintern börjar i september, och vi räknar med att verksamheten går för fullt i slutet på hösten, säger Stefan Sjöstrand.

Trots det osäkra läget ser bolaget en viss ökning i antalet bokningar inför den kommande vintern – något Stefan Sjöstrand kopplar till den allt starkare trenden att semestra inom Sverige.

– Bokningarna har ökat med en procent jämfört med den här tiden förra året. Det är det bästa bokningsläget någonsin vid den här tiden på året.

Plan för andra smittovåg

Skistar för en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten och vården i de aktuella regionerna, enligt Stefan Sjöstrand, som uppger att man har en plan om smittspridningen återigen skulle ta fart.

– Om det skulle hända har vi en plan som vi kommer att följa, baserat på hur de eventuella restriktionerna i så fall ser ut, säger Stefan Sjöstrand.

TT: Skulle ni som bolag att klara av en till eventuell nedstängning?

– Vi har under våren lyckats säkra vår likviditet, så jag är positiv inför framtiden, säger Stefan Sjöstrand.

ANNONS
Skistars delårssiffor är dystra, men vd Stefan Sjöstrand ser ändå positivt på framtiden. Arkivbild.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS