Skenande brist på programmerare

Det rådet stor brist på programmerare i Sverige. I slutet av förra året fanns en brist på 30 000 IT-experter och inom fyra år kommer det behövas 60 000 programmerare.

ANNONS
|

- Vi bedömer bristen på en skala på ett till fem och IT ligger väldigt högt. Snittet i landet är 4,68 och i till exempel Stockholm och Linköping är bristen jättestor, där ligger den på fem, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Ett skäl till den skenande bristen är enligt Almérus att IT-stöd behövs i allt fler delar av samhället.

ANNONS

- IT-stöd behövs överallt, ju mer digitaliserat samhället blir, desto större är efterfrågan.

Specialister efterfrågas

Det finns diverse snabbspår och kurser som utbildar folk till programmerare och IT-konsulter på kort tid, men det är framför allt högutbildad och specialiserad personal som efterfrågas. Allra störst är bristen bland mjukvaru- och systemutvecklare, enligt Arbetsförmedlingen.

Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen, säger att det behövs en kombination av fler utbildningsplatser och ett högre söktryck till de platserna för att råda bot på bristen.

- Till de akademiska utbildningarna är de hyfsat söktryck bland killar, men alldeles för få tjejer vilket gör att – jämfört med till exempel juristutbildningarna – är det inte samma höga konkurrens om platserna och inte ett lika ambitiöst gäng som är där. Många hoppar även av, säger han.

Få kvinnor

Endast en fjärdedel av de som sökte till en programmeringsutbildning under höstterminen var tjejer. Det kan jämföras med Sveriges juristutbildningar där motsvarande siffra uppgick till mer än hälften, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR).

ANNONS

Enligt Fredrik von Essen behöver branschen förändra bilden av digitala utvecklarjobb så att man lyfter fram att de är mer inspirerande än att bara "sitta i en källare och syssla med obegriplig kod". Problemet är att de som är i branschen är så efterfrågade att de har svårt att hinna träffa unga för att förändra den bilden.

- Det blir lite en ond cirkel. En följd av bristen är ju att den kompetens som finns är hårt belastad, man har inte tid att träffa unga som man inte ämnar anställa på en gång. Men vi måste ändra på det, säger han.

TT

Fakta: Var finns jobben?

För ett par veckor sedan släppte Arbetsförmedlingen en rapport om de hetaste jobben på arbetsmarknaden. I år har efterfrågan på programmerare och annan IT-personal ökat mest.

Hetaste jobben 2017:

• Data/IT

• Pedagogiskt arbete

• Administration, ekonomi och juridik

• Hotell, restaurang och storhushåll

• Bygg och anläggning

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS