Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Arkivfoto.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). Arkivfoto. Bild: Claudio Bresciani/TT

Skarpare ton mot handelshinder i viruskris

Sverige trycker på för att få bort tullarna på medicinska produkter in i EU för samtliga importörer och under längre tid. Stöd utlovas från Bryssel.

ANNONS

Coronakrisen har fått EU-kommissionen att besluta om moms- och tullfrihet när det gäller importen av medicinsk utrustning. Än så länge gäller det dock bara för myndigheter och godkända organisationer i åtminstone sex månader.

Det vill Sverige nu utöka till längre tid och även till privata företag – och vid torsdagens webbmöte för EU:s handelsministrar gjordes tummen upp.

– I dag fick vi väldigt stort stöd från medlemsstaterna. Man kommer att arbeta vidare med det här, säger handelsminister Anna Hallberg (S) till TT.

På mötet tog hon även upp de restriktioner som vissa länder infört även internt inom EU, vilket bland annat lett till att svenskbeställda ansiktsskydd länge satt fast i Frankrike på väg till Spanien. Återigen lovas dock bättring från medlemsländerna.

ANNONS

– EU-kommissionen skärper tonen mot det här. Enligt (EU:s handelskommissionär) Phil Hogan råder nu nolltolerans, berättar Hallberg.

På torsdagsmötet fick EU-länderna information om den tillfälliga skiljenämnd för världshandeln, MPIA, som EU håller på att dra igång med en rad andra länder. MPIA är tänkt som en temporär lösning i stället för världshandelsorganisationen WTO:s motsvarighet, som förlamats av en långvarig tvist med USA.

– Här har EU-kommissionen gjort ett strålande arbete. Jag hoppas att så många länder som möjligt kommer att ansluta sig, säger Anna Hallberg.

Wiktor Nummelin/TT

Världshandelsorganisationen WTO har en appellationsdomstol för handelstvister som för tillfället ligger nere på grund av domarbrist. Orsaken är att USA har blockerat tillsättningen av nya domare, då landet vill driva igenom omfattande förändringar av organisationen.

Som tillfällig ersättare har EU och en rad andra WTO-medlemmar lanserat ett tillfälligt system, döpt till MPIA (Multi-Party Interim Appeal arbitration arrangement).

Utöver EU – vars medlemsländer gav klartecken till MPIA i onsdags – deltar Australien, Brasilien, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Hongkong, Kanada, Kina, Mexiko, Norge, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Taiwan och Uruguay i samarbetet.

ANNONS