Sigmundur Davíd Gunnlaugsson ville upplösa parlamentet och utlysa nyval, men president Ólafur Ragnar Grímsson gick inte med på det. Arkivbild.
Sigmundur Davíd Gunnlaugsson ville upplösa parlamentet och utlysa nyval, men president Ólafur Ragnar Grímsson gick inte med på det. Arkivbild.

Skandaliserad statsminister avgick

Islands skandaliserade statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson avgår. Hans roll i avslöjandet kring Panamadokumenten blev för mycket.

ANNONS
|

Tisdagens turer i det nordatlantiska öriket saknar motstycke.

Först meddelade statsministern via Facebook att han ämnade upplösa parlamentet och utlösa nyval om han inte fick stöd från koalitionspartnern Självständighetspartiet.

I nästa steg begärde han upplösning - men den åtgärden avvisade president Ólafur Ragnar Grímsson efter en samtalsrunda med de större partierna.

Efter några timmars ytterligare förhandlingar kom beskedet att Sigmundur David Gunnlaugsson lämnar posten som statsminister, men fortsätter som ordförande för Framstegspartiet, rapporterar isländska medier.

Oppositionen nöjde sig inte med beskedet utan krävde återigen nyval.

Fortsatta protester

Till ny statsminister föreslås Sigurdur Ingi Johannsson, som är vice ordförande för Framstegspartiet. Regeringspartierna ska försöka fortsätta regera.

ANNONS

Det politiska kaoset i kölvattnet av Panamadokumenten är inte över, säger statsvetaren Eirikur Bergmann till nyhetsbyrån NTB:

-  Vi har inte hört från ledaren för Självständighetspartiet eller presidenten. Det här är ett tillkännagivande från Gunnlaugssson och hans parti. Det är hans eget förslag.

Enligt Eirikur Bergmann kommer avgången inte att stoppa protesterna i landet.

-Folk vill ha bort hela regeringen. De kommer inte att finna sig i det här.
Läget "totalförvirrat"

På måndagen hölls stora demonstrationer i Reykjavik mot att statsministern haft tillgångar i skatteparadis som han inte berättat om. Fler demonstrationer väntas.

-Det här exploderar just nu, och man kan sammanfatta läget som historiskt och totalförvirrat. Gunnlaugsson har gått bakom ryggen på sina partimedlemmar, han meddelade på Facebook att han skulle till presidentens residens, han berättade det inte för sina partikollegor, säger Anders Svensson, som bott från och till på ön och skriver om landet och dess politik på Islandsbloggen.
Fler utpekade

Skattesmitaravslöjandet är resultatet av ett internationellt samarbete mellan grävande journalister. Det visar inte bara hur den isländska statsministern utan också finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplingar till bolag på ökända skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

De utpekade ministrarna hävdar själva att de skattat för pengarna i fråga och att inga lagar har brutits.

ANNONS