Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har utsett Jan-Olof Jacke, Astra Zenecas Sverigechef, som nästa vd efter avgående Carola Lemne.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har utsett Jan-Olof Jacke, Astra Zenecas Sverigechef, som nästa vd efter avgående Carola Lemne.

Sju frågor till nya näringslivsbossen

Den 53-årige Jan-Olof Jacke, Sverigechef på Astra Zeneca, tar över som vd för Svenskt Näringsliv inom ett halvår. TT tar tempen på den nya näringslivsbossen med sju aktuella frågor.

ANNONS
|

TT: Företrädaren Carola Lemne har profilerat sig i frågan om vinster i offentligfinansierad välfärd. Har du några hjärtefrågor du kommer att driva?

- Jag har personliga hjärtefrågor, inte minst frågor runt kompetensförsörjning. Jag sitter som ordförande för Ung företagsamhet och brinner starkt för entreprenörsfrågor. Det är några av de personliga hjärtefrågorna. Men vilka vi driver som Svenskt Näringsliv vill jag återkomma till när jag har tillträtt.

ANNONS

TT: Vad fan får jag för pengarna? frågade sig den dåvarande ordföranden i Svenskt Näringsliv Leif Östling efter den så kallade paradisläckan när frågan om skatteplanering diskuterades. Hur ser du på skattetrycket i Sverige?

- Det är ingen tvekan om att vi har ett högt skattetryck i Sverige. Jag tror vi behöver fundera över vilken skattenivå vi vill ha och vad som gör oss konkurrenskraftiga.

- Jag har inga synpunkter på det där uttalandet. Men jag tror det är viktigt för legitimiteten att vi kan visa att våra skatter och avgifter används på ett sätt där de gör stor nytta och har stor effektivitet.

TT: Skatteuttaget har sjunkit från 50 till 45 procent av BNP sedan 2000. Vad är en rimlig nivå?

- Jag vet inte om det finns en ideal nivå, men vi vet att vi har ett internationellt sett högt skattetryck. Och det är inte nödvändigtvis gynnsamt för att driva effektiv verksamhet.

ANNONS

TT: Valrörelsen är på väg att ta fart på allvar. Vad är din drömregering?

- Jag har en drömregering som är fokuserad på att driva välstånd genom effektivt företagande. De som kommer med förslag om vad vi kan göra för att stärka förutsättningarna, som gör att vi kan växa företag i Sverige – det är min drömregering.

TT: Det har varit en parlamentariskt ganska svag regering ett tag nu. Hur viktigt är det att nästa regering har ett brett stöd i riksdagen?

- Vi har den parlamentariska situation vi har och det finns säkerligen ingen lätt lösning för att komma runt det. Men det är viktigt att vi får en bred uppslutning.

TT: Svenskt Näringsliv har varit med och gjort upp om etableringsjobben med den rödgröna regeringen. Vilka andra reformer ser du som nödvändiga på arbetsmarknaden?

ANNONS

- Jag har inga specifika synpunkter i dag på exakt vilka reformer man behöver se, men jag tror det är viktigt att inse att var sak har sin tid och när förutsättningarna internationellt förändras måste vi förändras.

TT: Det pratas om sänkta löner, enklare jobb?

- Det pratas om väldigt många olika saker, men jag har inga kommentarer till vilka reformer som är nödvändiga i dag.

TT

ANNONS