SJ kommer att ta över ansvaret för trafiken med Öresundståg i södra Sverige. Arkivbild.
SJ kommer att ta över ansvaret för trafiken med Öresundståg i södra Sverige. Arkivbild.

SJ tar över på Öresundstågen

Från 2020 och åtta år framåt kommer SJ att driva Öresundstågtrafiken. Ett nytt avtal med trafikbolagen i södra Sverige innebär att SJ får ansvar för trafikplanering, drift, personal, underhåll och ersättningstrafik.

ANNONS
|

Det blir den största upphandlingen av tågtrafik under 2019 och värdet uppskattas av SJ till 750 till 850 miljoner kronor per år. Avtalstiden är åtta år, med möjlighet till två års förlängning.

De runt 600 medarbetarna på Transdev, som i dag kör tågen, kommer att erbjudas anställning på SJ, som även planerar runt 200 nyanställningar.

- Vi kommer bland annat att ha fler tågvärdar ombord än i dag, för att öka servicen och höja kundnöjdheten. Därtill ska vi bemanna den nya depån med bland annat underhållspersonal, säger Peter Kraméus, kommunikationsstrateg på SJ.

ANNONS

Den nya depån i Hässleholm kommer från 2022 att ta över allt underhåll av tågen, något som i dag sker i Danmark.

SJ:s vd Crister Fritzson säger enligt ett pressmeddelande att ambitionen är att få ökad attraktionskraft och bidra till tillväxt och ökad livskvalitet i södra Sverige.

Trafiken går på tre olika linjer mellan Köpenhamn/Helsingör och Göteborg/Karlskrona/Kalmar.

Fram till 2022 har SJ bara ansvar för trafiken på den svenska sidan av Öresund, men därefter får företaget fullt driftsansvar även till och från Österport i Danmark.

TT

ANNONS