Julia Rosén och Mattias Victorin hann titta på fem lägenheter i söndags. Det nya amorteringskravet är något de har i bakhuvudet.
- Om vi hittar något den här helgen är vi väldigt måna om att det blir kontraktsskrivning före den första mars, säger Mattias.
Amorteringskravet påverkar hur mycket de kan låna, men det gör inte jättestor skillnad, säger Julia.
- Det påverkar inte vilka lägenheter vi tittar på, men spelar förstås roll för hur mycket vi kan buda.
Mindre anstormning
Finansinspektionen, som är den myndighet som föreslagit det skärpta amorteringskravet, senare klubbat av regeringen, vill dämpa den relativt höga skuldsättningen bland hushållen. Det är bakgrunden. Skuldkvotstaket som införs påverkar i huvudsak medel- till höginkomsttagare i storstäderna, som kan tvingas att amortera mer på bostadslånet om lånet överstiger 4,5 gånger inkomsten före skatt.
Men bankerna säger sig inte ha märkt av någon rusning att göra affären klar före 1 mars, likt den betydligt högre aktiviteten när det förra amorteringskravet infördes juni 2016.
- Den anstormningen har vi inte alls sett den här gången, säger SBAB:s informationschef Karin Hellgren.
Paradoxal effekt
Bankerna har redan sedan tidigare haft skuldkvotstak, om än på något högre nivåer. De nya reglerna gäller bara nya lån, vid exempelvis en flytt. Karin Hellgren pekar på att amorteringskravet kan leda till paradoxen att en flytt till en mindre, billigare bostad kan innebära en högre månadskostnad när amorteringarna räknas in.
Undersökningar har visat på att många bostadsköpare inte riktigt har greppat reglerna.
- Komplexiteten är lite jobbig, säger Malin Hlawatsch, Swedbanks privatmarknadschef, som inte heller märkt av någon rusning senaste månaden.
Någon större priseffekt till följd av amorteringskravet räknar inte bankerna med, bland annat eftersom bara omkring en procent av alla bolånetagare årligen berörs, enligt Finansinspektionens bedömning.
Halvtomma visningar
Men faktum är att bostadsmarknaden, åtminstone i Stockholmsområdet, där priserna fallit mest under höst och vinter, är fortsatt ovanligt trög. Ett rekordstort utbud av bostäder till salu gör att visningarna gapar halvtomma när TT ger sig ut i huvudstaden.
En mäklare TT pratat med tror att utbudet kommer att gå ned efter 1 mars, åtminstone tillfälligt, när många säljare drar tillbaka sina osålda bostäder från bostadssajten Hemnet innan de läggs ut igen tre veckor senare, för att då se ut som nya försäljningar.
- Därför kan det vara en bra idé att lägga ut sin bostad nu, säger mäklaren.
Fakta: Amorteringskraven
Lån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten, inkomst före skatt, måste amorteras med en procent av lånets värde per år. Gäller från 1 mars.
Sedan tidigare, 1 juni 2016, gäller att lån med en belåningsgrad överstigande 70 procent av bostadens värde ska amorteras med två procent.
Lån med belåningsgrad mellan 50 och 70 procent ska amorteras med en procent.
Sammanlagt kan låntagaren därmed tvingas amortera tre procent om man träffas som mest av båda kraven.
Reglerna gäller inte gamla lån, däremot tilläggslån som gör att spärrarna överskrids. Byte av bank påverkar inte.
Undantag kan ges under en begränsad tid vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet.
Källa: Finansinspektionen