Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sernekes vd Ola Serneke. Bild: Anders Ylander
Sernekes vd Ola Serneke. Bild: Anders Ylander

Serneke stäms för försenat byggprojekt

Göteborgska fastighetsbolaget Serneke stäms av bostadsbolaget Upplands-Brohus på totalt 151 miljoner kronor efter att 178 hyresrätter försenats och brister upptäckts, skriver Hem & hyra.
– De har utan vårt godkännande bytt ut till billigare material. De har inte byggt vad vi beställt, säger Upplands-Brohus vd Ann Hermansson Alm till tidningen.
Serneke beklagar att bostadsbolaget tagit ärendet till domstol.

Meningsskiljaktigheterna har pågått sedan november 2017.

Inget av de nya husen på två adresser i Upplands-Bro norr om Stockholm godkändes i slutbesiktningen och hyresgästerna kunde flytta in först i april 2019. Bland annat hade Serneke inte installerat vitvaror i lägenheternas kök, diskbänkarna var repiga och balkongerna hade inte glasats in, skriver Hem & hyra.

LÄS MER: Så såldes Göteborgs bästa tomt till bolaget med störst plånbok

– Om man beställer en Mercedes och så åker man till bilfirman och så står det en Skoda där. Då blir man besviken. Vi har inte fått det vi beställt, säger vd:n Ann Hermansson Alm, vd för Upplands-Brohus till tidningen.

Serneke beklagar beslutet

Enligt Ann Hermansson Alm har Serneke åtgärdat en del brister.

– En del går inte att göra något åt. Man har lagt in ett billigare parkettgolv. Men vi vill inte betala för det dyrare då. Vi anser att vi har rätt till ekonomisk kompensation för det.

LÄS MER: Så påverkas jättebyggena av coronakrisen

En överbesiktningsnämnd gav 2019 ett vägledande beslut om att det var rätt att underkänna lägenheterna. Parallellt har parterna i drygt två år förhandlat, men utan resultat.

Kommunala Upplands-Brohus stämmer nu därför Serneke på 141 miljoner kronor för förseningen och 10 miljoner kronor för bristerna. Från start omfattade projektet 230 miljoner kronor.

–Vi beklagar att Upplands-Brohus valt att gå den här vägen för att lösa detta. I övrigt kan jag inte kommentera innan en eventuell förhandling, säger Sernekes kommunikationschef Johan Live till GP.

När tingsrätten kommer ta upp frågan är ännu oklart.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.