Ola Serneke, vd på bygg- och anläggningsföretaget Serneke Group, förklarar att man ligger i slutförhandlingar med en internationell aktör om Karlatornet.
Ola Serneke, vd på bygg- och anläggningsföretaget Serneke Group, förklarar att man ligger i slutförhandlingar med en internationell aktör om Karlatornet. Bild: Nicklas Elmrin

Serneke på gång att sälja Karlatornet

Göteborgsföretaget Serneke Group är på gång att sälja prestigebygget Karlatornet till ett internationellt bolag. Det står klart när bolaget presenterar sitt halvårsresultat.
– Vi ska inte vara en långsiktig fastighetsägare, säger Ola Serneke.

ANNONS
|

Vid presentationen av halvårsrapporten från Serneke framgår det att det börsnoterade bolaget ”genom ett exklusivitetsavtal inlett förhandling om försäljning och en komplett finansiering av Karlatornet”.

– Det handlar om en internationell aktör med god kapacitet och erfarenhet av investeringar i stora projekt på den globala marknaden, säger Ola Serneke.

Inte långsiktig ägare

– Det är kul att vi efter en lång urvalsprocess har valt ut en partner för Karlatornet. Det handlar om såväl hotell, som kontor, kommersiella fastigheter och bostadsrätter.

Vem denna aktör är kommer att bli offentligt när avtalet väl har slutits under tredje kvartalet, enligt Serneke. Bolaget räknar med att försäljningen av projektet kommer att visa sig i nästa kvartalsrapport.

ANNONS

LÄS MER:Stadsarkitekten Björn Siesjö: "Ett positivt besked"

Varför säljer ni?

– Vi vill inte bygga på en egen balansräkning och vi ska inte heller vara en långsiktig fastighetsägare av färdiga produkter. Utan vi vill sälja vidare.

Under andra kvartalet hade ni ett svagare resultat, mindre intäkter och ett sämre kassaflöde. Det har skrivits mycket om Karlatornet som ett riskprojekt. Hur finansiellt stabilt är projektet?

– Det blir ju väldigt stabilt när vi nu tar in en jätteaktör – en världsaktör. Risken elimineras kraftigt med en partner. Vi ligger nu i sluttampen på den förhandlingen.

Ligger efter

I slutet av förra året sålde fastighetsaktören NREP sin del i hela stadsdelsprojektet Karlastaden och Serneke blev ensam ägare till det stora projektet. Ola Serneke förklarar att tidsramarna påverkades av att NREP sålde och de följande förhandlingarna om en ny partner till Karlatornet.

LÄS MER:Serneke blir herre på täppan i Karlastaden

LÄS MER:Serneke säljer Säve flygplats för miljardbelopp

– Det här är ett extremt stort projekt. Bara Karlatornet har ett projektvärde på fem miljarder kronor. Den typen av projekt är väldigt lätt räknade i Sverige. Man måste förstå att det tagit längre tid med packeteringen av projektet med en ny partner och när det gäller finansieringen och bank. Vi har hållit på med det här konstant sedan nyår.

Kommer Karlatornet att kunna bli klart till 2021 som ni planerat?

ANNONS

– Vi ligger några månader efter just nu. Men vi kommer att jobba för att forcera detta och vi kommer att lägga in ett skift för att färdigställa det så fort som det går.

LÄS MER:Bygget av Karlatornet slår av på takten

LÄS MER:Här gjuts botten på Nordens högsta skyskrapa

Jätteomsättning

När det gäller hela stadsdelen Karlastaden vid Lindholmen, där skyskrapan Karlatornet alltså är en del, går Serneke vidare med projektet enligt den plan man lade fast i våras.

– Det handlar om att dela upp projektet i mindre bitar, där vi själva går vidare och sedan säljer ut fastighet för fastighet. Omsättningen på hela det projektet ligger på 15 miljarder kronor.

Ser man till andra kvartalet så minskade intäkterna för Serneke Group från 1 681 miljoner kronor i fjol till 1 616 miljoner andra kvartalet i år, visar bolagets rapport. Samtidigt sjönk rörelseresultatet från 74 miljoner kronor till 0 kronor.

Även kassaflödet – som försämrats under första kvartalet – fortsatte att visa en försämring, från -199 miljoner till -302 miljoner kronor andra kvartalet i år. Ola Serneke förklarar att koncernen egentligen växer omsättningsmässigt, men att de redovisade intäkterna minskar då man tar bort interna projekt ur redovisningen.

LÄS MER:Serneke i desperat behov att färdigställa Karlatornet

Fler order

– Omsättningen skulle annars vara 327 miljoner kronor högre och resultatet 54 miljoner kronor högre under första halvåret, säger Ola Serneke.

ANNONS

Däremot ökar orderingången markant för bygg- och anläggningsföretaget, det handlar om en fördubbling från 1 328 miljoner kronor ifjol till 2 663 miljoner.

Det jämförbara kvartalet i fjol hade sett en minskad orderingång, ökade intäkter och ett minskat resultat.

Ola Serneke ser betydligt mer optimistiskt på bygg- och anläggningsbranschen framöver än hur han menar branschen skildras i medierna:

– Överlag diskuteras det i termer av lågkonjunktur inom bygg. Där tror jag man får tänka om. När vi gör analyser tittar vi på de underliggande behoven. Vi ser att Sverige ligger efter inom skola, vård, omsorg, polis och rättsväsende. Samtidigt ser vi hur befolkningsutvecklingen har varit. Med tanke på det och att man ligger efter i bostadsproduktionen så finns det inget som talar emot bygg-, anläggnings- och projektutvecklingsbranschen.

Marknaden reagerade positivt på Sernekes kvartalsrapport och beskedet om Karlatornet – aktien steg under förmiddagens handel på Stockholmsbörsen.

Fakta: Serneke Group, andra kvartalet

Alla siffror i miljoner kronor (jämfört med fjolåret)

Intäkter: 1 616 (1 681)

Rörelseresultat: 0 (74)

Rörelsemarginal: 0 procent (4,4 procent)

Kassaflöde: -302* (-199)

Orderingång: 2 663 (1 328)

* Bostadsrättsproduktion i egen regi bidrog med -119 och Karlastaden med -78.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS