Var är inflationsballongen på väg?
Var är inflationsballongen på väg? Bild: AP Illustration/Peter Hamlin

SEB: Slut på räntehöjningar i USA

Dagens inflationsbesked är betryggande för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Nu är det slut på räntehöjningar för i år, närmast väntar en sänkning i vår, bedömer SEB.

ANNONS
|

Den stora dramatiken uteblev kring dagens på förhand heta inflationssiffra från amerikanskt håll. I september låg KPI-inflationen stilla på samma nivå som i augusti, det vill säga 3,7 procent.

Det var visserligen svagt över analytikerkårens prognos (3,6 procent) men å andra sidan sjönk däremot den underliggande inflationen från 4,3 till 4,1 procent vilket var i linje med förväntningarna.

– Det är ändå lugnande att det fortsätter att stiga i mer normal takt som 0,2–0,3 procent, säger SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman om månadsförändringen.

– Det är också goda nyheter att kärninflationen fortsätter ned och det ger stöd till att Fed fortsätter att invänta mer bevis på att man får bukt med inflationen.

ANNONS

Få bukt med inflationen

Från den amerikanska centralbankens sida har man det senaste året fört en kamp i form av räntehöjningar för att stoppa den skenande inflationen. Med en styrränta på 5,25-5,50 procent – den högsta nivån på 22 år – har det nu varit en fråga om Federal Reserve har nått toppen. Kvar på agendan står två räntebesked innan årets slut. Från marknadshåll har det bedömts som 50/50 att ännu en räntehöjning kommer. Kopelman och SEB tror dock att det är färdighöjt nu.

– Vi tror att dom är färdiga nu och nästa steg blir att sänka och det tror vi kan komma i slutet av våren nästa år, däremot är det för tidigt att prata om detta för Fed, säger hon.

Mindre reaktion

Från marknadshåll fick dagens siffra en mindre reaktion. Stockholmsbörsen som gått starkt under inledningen av handelsveckan tappar viss fart och strax före klockan 17.00 är OMXS-index upp 0,7 procent efter att vid lunchtid nått dagens högsta notering, en uppgång på 1,5 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS