Tyskland har för att kunna importera naturgas från andra länder än Ryssland byggt upp flera nya anläggningar för att hantera mer flytande naturgas (LNG), bland annat i hamnstaden Wilhelmshaven.
Tyskland har för att kunna importera naturgas från andra länder än Ryssland byggt upp flera nya anläggningar för att hantera mer flytande naturgas (LNG), bland annat i hamnstaden Wilhelmshaven. Bild: Sina Schuldt/AP/TT

Scholz: Vi är redo för strypt rysk gas

Tyskland och EU är redo att hantera situationen om Ryssland beslutar att helt stoppa flödet av naturgas, enligt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
– Tyskland har förberett sig på att Ryssland i stort stoppar gasleveranserna till följd av Ukrainakriget, säger han i ett uttalande.

ANNONS
|

Bland annat hänvisar Olaf Scholz till nya terminaler i norra Tyskland, som gör det möjligt att ta emot flytande naturgas (LNG) från andra länder än Ryssland.

– Vi har lagrat gas. Vi har återgått till att använda produktionskapaciteten i koleldade kraftverk. Vid början av nästa år kommer vi ha möjlighet att använda kärnkraft i södra Tyskland om det blir nödvändigt, säger Scholz.

Det i Tyskland omstridda beslutet om att ha kvar två kärnkraftverk som reservkapacitet inför vintern har tidigare meddelats av vice förbundskanslern och näringsministern Robert Habeck.

Ryssland har strypt gasflödet till EU som svar på de sanktioner som har införts mot landet med anledning av aggressionskriget mot grannlandet Ukraina. Trots det har tyska gaslager fyllts på till 87 procent, med målet att nå 95 procent i november.

ANNONS

Om man når 95 procent i december skulle gaslagren täcka två och en halv månaders gasbehov om det inte kommer mer rysk gas, enligt Klaus Müller, chef för Tysklands federala nätverksmyndighet.

ANNONS