SAS går just nu igenom ett stålbad och har planer på lågprisflygverksamhet i framtiden, enligt Expressen.
SAS går just nu igenom ett stålbad och har planer på lågprisflygverksamhet i framtiden, enligt Expressen. Bild: Olof Ohlsson

SAS planerar ett nytt lågprisflygbolag

SAS ledning har skapat ett "spökbolag" som i framtiden är tänkt att bli ett nytt lågprisbolag inom SAS, uppger Expressen. Namnet på det hemliga bolaget är Airstair 4 A/S.

ANNONS

SAS nya "spökbolag" har ännu inga flygplan, personal eller piloter, men kallas internt för Airstair 4 A/S, uppger källor till Expressen.

Bolaget har redan tecknat ett flerårigt avtal med den danska motsvarigheten inom LO, Flyvebranschens Personale Union, som har piloter och kabinpersonal bland medlemmarna.

SAS vd Rickard Gustafson skriver i en kommentar i kvartalsrapporten:

– Vi har undertecknat ett avtal med den danska fackföreningen FPU, anpassat för framtida regional produktion. Avtalet uppfyller kraven på att förlägga regional produktion med medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien på skandinaviska villkor, skriver han.

LÄS MER:SAS vinner miljardavtal med norska försvaret

Planerar att stycka SAS

Enligt Expressen har det nuvarande SAS planer på att stycka det befintliga bolaget, för att klara den hårda konkurrensen från lågprisaktörerna i branschen.

ANNONS

SAS redovisar en förlust före skatt på 1 087 miljoner kronor från november till januari för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Förlusten för samma period i fjol var 576 miljoner kronor.

Däremot ökade intäkterna till 9 707 miljoner kronor, mot 9 405 miljoner kronor för samma period i fjol. En ökning med nära 100 000 passagerare låg bakom intäktsökningen.

LÄS MER:Flyg och far med SAS genom åren

Rickard Gustafson oroas över effekterna av coronaviruset, som tvingat SAS att ställa in flygningar till Fastlandskina, vilket motsvarar ett intäktsbortfall på cirka 200 miljoner kronor under februari och mars.

– Utbrottet av covid-19 tillför ytterligare oro för en ekonomisk avmattning som kan påverka efterfrågan negativt, skriver Rickard Gustafson.

LÄS MER:SAS lyfter på omvänd vinstvarning

ANNONS