SAS inför nya riktlinjer för sina resenärer.
SAS inför nya riktlinjer för sina resenärer. Bild: Olof Ohlsson

SAS inför krav på munskydd för passagerare

Det ska bli obligatoriskt för alla passagerare över sex år att bära munskydd ombord SAS plan. Det är en del i en rad av åtgärder som bolaget inför för att minska risken för smittspridning vid resor.

ANNONS
|

På onsdagen meddelade EU-kommissionen att man räknar med att resande och turism i Europa snart kan återupptas, gradvis och i olika skeden i olika regioner. Samtidigt presenterade kommissionen en rad riktlinjer för flygbolagen som ska minska risken för smittspridning.

Flygbolaget SAS, som drabbats hårt av coronapandemin och bland annat fick se sin trafik rasa med hela 95 procent under april månad, meddelade kort efter EU-kommissionens besked att man inför en rad åtgärder för att hindra spridningen av det nya coronaviruset.

Ingen mat ombord och krav på munskydd

Där ingick bland annat att man kommer att sluta servera mat under flygresorna, för att undvika onödig kontakt mellan personal och passagerare. Icke-nödvändiga lösa föremål såsom kuddar, filtar och tidningar i stolsfacken plockas bort från planen, och alla över sex år måste bära ansiktsmask ombord från och med den 18 maj fram till den sista augusti.

ANNONS

Förutom ovan nämnda punkter kommer passagerare bara att få ha med sig ett handbagage, och man inför nya boardingrutiner där passagerare ska kliva på i turordning för att kunna hålla avstånden under boarding. Personer som är sjuka eller uppvisar symptom kommer att bli avvisade vid boarding, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

LÄS MER:SAS räddas av svenska och danska staten

LÄS MER:Swedavia tappar halv miljard i månaden

Resenärens eget ansvar

– Bra procedurer för infektionskontroll och torr, ren luft ombord gör flygplan till ett säkert sätt att röra sig. Många människor i Skandinavien är helt beroende av SAS och flygplanet för transport. De kan vara helt säkra på att vi tar alla hälso- och säkerhetsfrågor extremt på allvar, säger Mattias Hedrén, säkerhetsdirektör på SAS, i en skriftlig kommentar.

Han säger till TT att det kommer att vara upp till den enskilde resenären att ta med ansiktsmask och hålla koll på regler och riktlinjer på det stället man reser till. Exempelvis kräver en del länder att man bär munskydd på flygplatser och kollektivtrafik.

– Olika länder och olika bolag har olika direktiv. Det måste passageraren själv hålla koll på, säger Mattias Hedrén.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS