Området där gruvan i Kallak, på samiska Gallok, kan komma att ligga. Arkivbild.
Området där gruvan i Kallak, på samiska Gallok, kan komma att ligga. Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm/TT

Sameby vill ha ny prövning om Kallakgruvan

Den sameby som berörs mest av den omdiskuterade Kallakgruvan begär en ny prövning av regeringens ja till projektet.
– Vi kommer lämna in om rättsprövning till Högsta förvaltningsdomstolen, säger advokat Camilla Wikland, enligt SVT Nyheter Sápmi.

ANNONS

I mars gav regeringen grönt ljus till Jokkmokk Iron Mines AB, som ägs av brittiska Beowulf Mining, för att gå vidare med planerna om att öppna en järnmalmsgruva i Kallak.

Beslutet var en så kallad bearbetningskoncession, där malmbrytningen i detta fall ansågs vara viktigare än rennäringens intressen.

Beskedet möttes med besvikelse i de samebyar som berörs av gruvprojektet, däribland Jåhkågasska sameby i Jokkmokks kommun.

Kan inte överklagas

– Regeringen har i sitt beslut varken nämnt eller beaktat att samerna som urfolk har grundlagsskyddade rättigheter både i grundlagen och enligt internationell rätt, säger advokat Lisa Länta till Dagens Nyheter.

Hon företräder Jåhkågasska sameby tillsammans med Camilla Wikland.

ANNONS

En bearbetningskoncession kan dock inte överklagas, enligt svensk lag.

– Det i sig strider mot EU-konventionen, säger Camilla Wikland vid en pressträff på torsdagen.

Jåhkågasska begär nu att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva hela hanteringen av ärendet. Byn vill också att regeringens beslut från i mars inte ska gälla, i väntan på domstolens avgörande, rapporterar P4 Norrbotten.

Miljöprövning återstår

Beowulf Mining har varit kritiskt till att den rättsliga beslutsprocessen om gruvan tagit så lång tid. Ansökan om bearbetningskoncession lämnades in 2013.

Om koncessionen står fast återstår dock ändå en tillståndsprövning i mark- och miljödomstolen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS