Samarbete och offentlig konst gav lönsamhet

ANNONS
|

Ett stort svart bi med en tjej med knuten näve riktad mot skyn ridandes på ryggen, får en del förbipasserande att vända på huvudet. Väggmålningen som sedan 2015 pryder en garageport på Kungsgatan skapar en stark kontrast till den omgivande grå fasaden.

– Verket heter ”Queen Bee” och är en uppmaning till unga tjejer att ta plats, förklarar en av konstnärerna bakom verket, Mimmi Andersson.

Väggmålningen är en del av konstprojektet Art Made This, ett samverkansprojekt mellan fastighetsbolaget Vasakronan och initiativtagaren och kreatören Ali Davoodi med syftet att få fler kvinnliga konstnärer att sätta sin prägel på Göteborgs innerstad.

– Gatukonst förknippas ofta med män. Vi tyckte att det var bra att de ville lyfta fram kvinnliga konstnärer och vi ville ta temat vidare även till väggmålningen, berättar Merete Lassen, den andra hälften bakom konstnärsduon Studio Kontrast.

ANNONS

Mimmi Andersson från Varberg och Merete Lassen från norska Langesund träffades på konstskolan i Sydney, Australien 2003. Båda var redan då väl medvetna om utmaningarna med att välja konstnärsbanan.

– Jag pluggade till inredningsdesigner ett tag eftersom jag tänkte att det skulle vara en enklare väg, men insåg ganska snabbt att det är konsten som jag verkligen brinner för, säger Merete.

Egenföretagarkarriären inleddes också med ett par tuffa år.

– I början hankade vi oss fram och målade mot utställningar. Det går nästan inte att få en lönsamhet på det sättet. Du måste sälja för att få in pengar och det är väldigt få som får det att gå runt, säger Mimmi.

Efter examen valde de båda vännerna att lämna Sydney och flytta tillbaka norrut. De hamnade i Göteborg, en stad som ingen av dem bott i tidigare.

– Att komma till en stad utan kontakter var en utmaning i sig. I början fick vi skapa egna utställningar för att visa vår konst. Man måste vara en entreprenör som konstnär och skapa sina egna möjligheter, säger Merete.

Julen 2013 vände det. Mimmi och Merete hade länge delat ateljé, men fokuserat på egna konstprojekt. Inför en julmarknaden på Röda Sten testade de för första gången att samarbeta.

ANNONS

– Vi gjorde ett tryck ihop till julmarknaden och det ledde till att vi blev tillfrågade att göra en väggmålning på Röda Sten och en på Landvetters flygplats. Det öppnade helt nya dörrar till uppdrag inom offentlig utsmyckning, berättar Mimmi.

Vännerna bildade samarbetsprojektet Studio Kontrast, vars namn syftar på den kontrast som skapas mellan deras olika konstuttryck.

Samarbetet har burit frukt. Duon har under de senaste åren bland annat utsmyckat taket till akutmottagningen på Östra sjukhuset och nyligen färdigställdes en utsmyckning bestående av tryck på laserskuren aluminium till en skola i Sundsvall.

– Offentlig utsmyckning har varit nyckeln till vår lönsamhet. Det är en helt annan typ av konstnärskap. Om du jobbar mot utställningar tjänar du ofta bara pengar om du faktiskt säljer någonting. Vid offentlig utsmyckning finns det en tydlig budget som också ger möjlighet att testa nya grepp och nya material, säger Merete.

Att skapa konst för offentliga miljöer ger också en annan typ av mervärde.

– När man jobbar på offentliga platser når man ut till fler – man skapar konst för alla. Ställer man ut på ett galleri når man bara ut till en begränsad publik, säger Merete.

Båda två anser att väggmålningar har fått ett uppsving, vilket också skapar nya möjligheter för konstnärer att få en bättre lönsamhet i sina verksamheter.

ANNONS

– Det har blivit mer etablerat och kommit in i finrummet. I dag finns det graffiti- och gatukonstnärer som ställer ut på gallerier och mer ”traditionellt skolade” konstnärer som gör gatukonst, säger Mimmi.

Duon hoppas på fler konstprojekt på Göteborgs gator.

– Det har varit väldigt roligt att få vara med och sätta färg på Göteborg, att vara med och påverka den stad vi bor i, säger Merete.

Studio Kontrast och offentlig utsmyckning

  1. Studio Kontrast drivs som ett samarbetsprojekt mellan egenföretagarna Mimmi Andersson och Merete Lassen, som även gör egna konstprojekt vid sidan av den gemensamma verksamheten.
  2. Omsättningen för de gemensamma projekten uppgick under 2016 till cirka 400 000 kronor.
  3. Ett projekt för offentlig utsmyckning har ofta en budget på 100 000 och uppåt. Många av kunderna finns inom offentlig sektor.
  4. Göteborgs stad är en av flera svenska kommuner som följer den så kallade enprocentsregeln. Den innebär att en procent av byggkostnaderna ska gå till utsmyckning eller gestaltning. Regeln gäller all nybyggnation och större ombyggnader av lokaler och bostäder i staden samt vid anläggande och omgörning av offentliga utomhusmiljöer som torg och parker. Källa: Göteborgs Stad
ANNONS