Så vill regeringen skapa tryggare bostadsområden

Regeringen vill vända på utvecklingen i utsatta områden med hög in- och utflyttning, kriminalitet och sjunkande fastighetspriser. Under torsdagen beslutade man att utreda frågan om hur man kan skapa tryggare bostadsområden.
– Det finns flera goda exempel i Sverige, som Gamlestaden i Göteborg, säger bostadsminister Märta Stenevi (MP).

ANNONS
|

Trygghetsvärdar, renhållning och polisiär närvaro. Det är några exempel på insatser som kan skapa tryggare bostadsområden, enligt regeringen. På torsdagen beslutade man därför att ge Boverket i uppdrag att utreda frågan om så kallad platssamverkan, och hur den kan stärkas.

– Platssamverkan handlar om samarbete mellan till exempel fastighetsägare, lokalpolis och civilsamhälle som ger väldigt bra resultat. I Göteborg finns ett exempel i Gamlestaden där man har gått från att ha stora problem med kriminalitet till en lugnare och tryggare miljö med stigande fastighetspriser, säger Märta Stenevi, som tillträdde som bostadsminister för bara två veckor sedan.

Hon fortsätter:

– Rent konkret kan platssamverkan gå ut på att man lägger större kraft vid att hålla rent och snyggt, att man engagerar boende som trygghetsvärdar och trycker bort den öppna kriminaliteten, som ofta kretsar kring drogförsäljning.

ANNONS

LÄS MER:Stenevi kommer med ny energi – frågan är hur långt det räcker

Från ”krigsrubriker” till lugna områden

Som tidigare kommunalråd i Malmö, där hon bland annat ansvarade för stadsbyggnad, har Märta Stenevi främst följt utvecklingen i stadsdelen Sofielund i Malmö.

– Där har man gått från näst intill krigsrubriker varje vecka, för något decennium sedan, till ett lugnt, välskött område med högre andel seriösa fastighetsägare och boende som trivs mycket bättre. Det blir mindre omsättning på boende och många kriminella försvinner från området för att det helt enkelt inte är gynnsamma förutsättningar för att bedriva kriminell verksamhet längre, säger hon.

– På köpet har man dessutom jobbat mycket med att gifta ihop social hållbarhet med ekologisk, där man till exempel har gjort energiinvesteringar. Det kan låta lite apart men det handlar om att visa att man är beredd att investera och engagera sig i boendemiljön.

Finns det inte en risk för att problematiken bara flyttar till nästa område?

– Ja, det heter ju så ibland, men jag skulle snarare säga att ju mer man kan störa kriminell verksamhet i en stad, desto bättre. Det ska vara svårt, besvärligt och helst omöjligt att bedriva kriminell verksamhet i en stad. Börjar det någon annanstans måste man förstås snabbt vara där och trycka undan verksamheten därifrån också, säger Märta Stenevi.

ANNONS

LÄS MER:Lista släppt över de värsta hyresvärdarna i Västsverige

LÄS MER:Högre bopriser väntas även i år

Vill jobba med trygghetsfrågor ur flera perspektiv

Under regeringssammanträdet på torsdagen beslutade regeringen att ge Boverket i uppdrag att utreda frågan om stärkt platssamverkan. Resultatet ska redovisas senast den 31 december 2021.

Vad som händer sedan beror på vad utredningen kommer fram till, enligt Märta Stenevi.

– Om de föreslår förändringar i lagstiftning får vi ta det vidare därifrån. Men jag tror att det är viktigt att man får en helhetsbild och tydlig utredning kring vad som fungerar, och kanske vad som idag ställer till hinder för att fler ska gå in i den här typen av platssamverkan. Då får vi se hur vi kan sänka de trösklarna och få bort hindren, säger hon och tillägger:

– Jag tror det är oerhört viktigt att jobba med trygghetsfrågor ur flera perspektiv. En del är ju de rent polisiära insatserna men det här är en annan viktig pusselbit.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS