Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT Consulting har anordnat nätverksträffar för kvinnor sen sju år.
Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT Consulting har anordnat nätverksträffar för kvinnor sen sju år.

Så ska fler kvinnor hitta till it-branschen

Den snedfördelade könsfördelningen inom it-branschen ser inte ut att vända. Under tisdagskvällen samlades 350 kvinnor i Göteborg för att nätverka med förhoppningen om att fler kvinnor ska ta klivet in i branschen.

ANNONS
|

Nätverksträffarna har anordnats på flera orter i Sverige. Tisdagens träff i Göteborg blev fullbokad när 350 kvinnor samlades för att ta del av föreläsningar, mingla och äta mat.

– Det handlar om att bli inspirerad, knyta kontakter och få förebilder för att få in fler kvinnor inom it och tech. Det är en jättestor brist på kompetens idag, säger Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT Consulting som anordnar träffarna.

70 000 yrkeskompetenta saknas

IT-branschen dras med stor brist på arbetskraft och samtidigt en sned könsfördelning som inte ser ut att vända. Enligt branschorganisationen IT- och telekomföretagen behövs det så mycket som ytterligare 70 000 personer med IT- eller digital kompetens till år 2022. Det handlar om bland annat civilingenjörer, testare, systemutvecklare, eller personer med specifika kompetenser inom exempelvis AI.

ANNONS

Samtidigt går det trögt att värva fler kvinnor till yrket. Förra året sjönk andelen kvinnor inom it-branschen till 28 procent – en minskning med en procentenhet jämfört med året innan.

Vill slå hål på fördomar

Nätverksträffarna som är öppna för alla, studenter som yrkesverksamma eller de som bara har en nyfikenhet för it, kan vara ett sätt att våga närma sig branschen och slå hål på fördomar, tror Beatrice Silow.

– Jag tycker det viktigaste vi kan göra är att visa på förebilder och visa på vad man jobbar med i branschen. Att man förstår att det inte bara handlar om att sitta och knacka kod, utan det vi jobbar med varje dag är problemlösning, säger hon och fortsätter:

– Sen är det väldigt mycket skratt på de här träffarna också. Det är ett härligt format, inte så pretentiöst. Man kommer som man är och bjussar på sig själv.

Hur effektivt tror du att det är med just nätverksträffar för att lösa problemet med få kvinnor i branschen?

– Det finns många sätt att göra det på, men vi ser ett jättestort intresse. Nu under våren har vi sex träffar runtom i landet och vi har rekordmånga på varje träff, så där tror jag att man bygger en bra grund.

ANNONS
ANNONS