Så ska bristen på IT-konsulter lösas

Efter mindre än en vecka vid skolbänken har de första kallats till intervju. En ny intensivutbildning för IT-konsulter har etablerats i Göteborg och det är tydligt att branschen skriker efter kompetens.

ANNONS
|

Ett praktiskt lärande i högt tempo. Så förklarar Academys vd Emelie Bernhardsson den pedagogiska formen Accelerated learning. Academy, som är en avknoppning från bemanningsbolaget Academic Work, har startat en plattform för att snabbutbilda morgondagens IT-konsulter och programmerare. Förra veckan startade det första programmet i Göteborg, med 15 deltagare.

– Det är drygt 700 som har inlett testprocessen för att komma in på programmet. De har gått igenom en gedigen rekryteringsprocess för att komma in. Det gäller att man är otroligt motiverad. Egentligen är det bara du själv som sätter gränserna. Vi tittar inte på betyg utan bara förmågor och vad man vill och vilket driv man har, säger Emelie Bernhardsson.

ANNONS

Tolv veckor

Efter avklarad utbildning får man en tillsvidareanställning hos Academic Work som IT-konsult, med en lön runt 30 000 kronor.

Emelie Bernhardsson, Sverige-vd på Academy.
Emelie Bernhardsson, Sverige-vd på Academy. Bild: Academy

Utbildningen är tolv veckor lång, så tempot är extremt högt.

– Missar du en dag så är du rökt, säger läraren Oscar Olsson skämtsamt innan han fortsätter:

– En vanlig timme innebär att jag pratar i tio minuter, sedan får eleverna en praktisk uppgift i 40 minuter, därefter är det summering och kort paus. Det är väldigt praktiskt fokus. Varje fredag har vi prov, klarar man inte det så får man sitta under helgen för att komma rätt. Sedan ger vi stöd till dem som hamnat lite efter.

Tilltalande pedagogik

GP besöker utbildningen i centrala Göteborg en fredag eftermiddag, vilket innebär många tunga huvuden efter utbildningens första prov. Oscar Olsson har varit en del av IT-världen sedan 1998, som programmerare, och de senaste åren har han jobbat som pedagog.

Oscar Olsson, lärare på Academy.
Oscar Olsson, lärare på Academy. Bild: PER WAHLBERG

Han tilltalas just av Accelerated learning, även om det innebär en del potentiella fallgropar.

– Man kan jämföra programmerare med författare. Även om du kan alfabetet, hela ordlistan och all grammatik betyder det inte att du kan skriva en bok. Det är samma sak med programmering, teori är en sak – att utföra den en annan, säger Oscar Olsson.

ANNONS

Stor kompetensbrist

I fjol kartlade IT- och Telekomföretagen kompetensbristen inom IT eller annan digitalt relaterad kompetens. Om inte särskilda insatser görs, befaras ett underskott på 70 000 personer till år 2022 inom sektorn.

– Via Academy siktar vi på att inom två år utbilda drygt 1 000 personer i Sverige. Egentligen är det företagens behov som styr, säger Emelie Bernhardsson.

Och behovet är stort bland Göteborgsföretagen har det visat sig.

– I den här klassen är det två personer som gått på intervju redan den första veckan. I vissa fall så plockar företagen de här innan utbildningen är klar, berättar Oscar Olsson.

Hela spektrat

Vilka är det då som hoppar på utbildningen?

– Det är verkligen hela spektrat. Det är allt från gymnasister till 50-plussare som vill byta bana, säger Emelie Bernhardsson.

Erika Molinder, Rebecka Carlsson, Sara Glavin och Heidi von Jahf har alla gedigna universitetsutbildningar men väljer nu att utöka sin kompetens för att kunna programmera.
Erika Molinder, Rebecka Carlsson, Sara Glavin och Heidi von Jahf har alla gedigna universitetsutbildningar men väljer nu att utöka sin kompetens för att kunna programmera. Bild: PER WAHLBERG

GP träffar fyra av eleverna, samtliga har gedigna universitetsutbildningar.

– Det har varit otroligt intensivt och mycket huvudvärk och frustration den första veckan, säger Heidi von Jahf som tidigare jobbat som marknadschef och är utbildad civilekonom.

– Världen förändras snabbt och den tekniska kompetensen är helt nödvändig och kommer förbli relevant, säger Sara Glavin, också hon utbildad civilekonom.

Academys snabbutbildningar finns sedan tidigare i Stockholm, Sundsvall, Linköping och Malmö.

Accelerated learning:

En utlärningsmetod som baseras på aktuell hjärnforskning och innebär praktiskt lärande med högt tempo, samarbeten i team och ständig feedback.

För att komma in på ett program behöver man gå igenom en noggrann rekryteringsprocess där Academy väljer ut ambitiösa personer med rätt potential för respektive utbildningsinriktning. Utbildningen drivs i så kallat bootcamp-format på heltid, vanligtvis under tre högintensiva månader.

Syftet är att täcka behov från arbetsgivare genom att exempelvis utbilda juniora IT-konsulter.

Källa: Academy

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS