Så semestrar vi hemma i år

Dyrtider får över 40 procent av svenskarna att semestra hemma i år, visar Länsförsäkringars undersökning.
– Det finns många sätt att skapa sommarupplevelser även med en stram budget, säger privatekonomen Stefan Westerberg.

ANNONS
|

Inför sommaren planerar över 40 procent av svenskarna att ha en så kallad ”hemester” och hålla nere kostnaderna för dyra aktiviteter, visar Länsförsäkringars semesterundersökning där över 1 500 personer deltog.

– Dyrtider slår mot svenskarnas semesterplaner och det gäller särskilt hushåll med sämre ekonomi, där 30 procent uppger att de inte kommer att ha någon semester alls, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg i ett uttalande.

På flervalsfrågan om hur man kommer att tillbringa semestern svarade 41 procent att de ska ha semester, 28 procent tänker besöka släkt och vänner och 21 procent kommer att åka till sommarstugan och 21 procent ska åka utomlands och bo på hotell. Var tionde svarar att de inte kommer att ha någon semester i sommar.

ANNONS

Nära en fjärdedel stannar hemma mer än vanligt

Det största förändringen i sommar jämfört med hur man brukar fira semester är att 25 procent kommer att stanna hemma mer än vad de brukar. Och nära en tredjedel svarar att de kommer att flyga mindre i sommar och göra mindre aktiviteter för att hålla nere kostnaderna.

Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg.
Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg. Bild: Länsförsäkringar

– Det är onekligen så att många har en ansträngd ekonomi till följd av de senaste två årens höga inflation och räntekostnader. För en normal barnfamilj har de vardagliga kostnaderna ökat med 110 000 kronor per år, de senaste två åren. Det är därför ganska rimligt att många då drar ner på semesterplanerna, säger han.

Med dagens dyrtider kan det vara stressande för föräldrarna att få semesterkassan att gå ihop när det finns önskemål om dyra aktiviteter.

– Det finns många sätt att skapa sommarupplevelser även med en stram budget. Det kan handla om att utforska aktiviteter i närområdet, picknicka i parken, eller kanske till och med skapa en del egna roliga projekt hemma. Det viktigaste är att skapa tid tillsammans, säger Stefan Westerberg.

Rika hushåll bor på hotell

Detta påverkar framför allt hushåll med sämre ekonomi, låginkomsttagare. För hushåll med god ekonomi, höginkomsttagare, är det fyra gånger vanligare att ta in på hotell i Sverige eller utomlands, jämfört med de som har sämre ekonomi.

ANNONS

Men det finns även knep för dem med sämre ekonomi att kunna dryga ut semesterkassan i år.

– Varför inte hyra ut din bostad eller varför inte byta bostad, säger Stefan Westerberg.

Så ser göteborgarnas semesterplaner ut (flervalsfråga)

Hemestra, vara hemma, 36 procent

Hotell utomlands, 30 procent

Hos släkt och vänner, 28 procent

Hotell i Sverige, 26 procent

Sommarstuga/fritidshus i Sverige, 21 procent

Camping i Sverige, 14 procent

Vandring, 10 procent

Camping utomlands, 9 procent

Kommer inte att ha någon semester, 9 procent

Båt, 8 procent

Sommarstuga/fritidshus utomlands, 6 procent

Cykelsemester, 5 procent

Tågluffa, 1 procent

Källa: Länsförsäkringar

Undersökning är genomförd av Infostat, på uppdrag av Länsförsäkringar. Resultatet baseras på intervjuer med 1 500 slumpvis rekryterade personer i en webbpanel.

LÄS MER:Rekordstor skatteåterbäring: Vad ska du göra med extrapengarna?

LÄS MER:Chocken är över – priserna på utlandsresor planar ut

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS