Så mycket ökar priset i ditt kvarter

En bostadsrätt i Lärjedalen kostar i dag 30 procent mer än för ett år sedan – medan priserna i centrala Göteborg stigit med sex procent. Och mäklarna tror att utvecklingen fortsätter 2017.

ANNONS
|

Priset på en bostadsrätt i Göteborg har i snitt stigit med nio procent under 2016. Utvecklingen skiljer sig dock åt mellan olika stadsdelar, visar statistik mäklaren Bjurfors tagit fram i samarbete med Booli.

Generellt har priserna i ytterområden som Tuve-Säve, Lärjedalen, Tynnered och centrala Hisingen ökat mest, medan priserna i centrum, Linnéstaden, Majorna och Örgryte ökat mindre än snittet.

– När du kommer upp i en viss prisnivå går ökningen generellt trögare. De som tidigare bara velat bo i city, börjar nu titta på Strömmensberg, Bagaregården, Gamlestan eller centrala Hisingen. Nybyggda områden som Kvillebäcken och Hildedal upplevs allt mer som city nu, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors.

ANNONS

Priser skjuter i höjden

När priserna skjuter i höjden i centrala staden, får många helt enkelt se sig om efter stadsdelar och kranskommuner med lägre kvadratmeterpriser.

– Tio extra kvadratmeter motsvarar trots allt i snitt en halv miljon kronor i centrum. Om du köper en bit utanför kan du kanske få ett rum extra för samma pris, säger Sven-Erik Kristensen.

De höga bopriserna gör dock att vi generellt bor mindre nu – och prioriterar annorlunda. Hushållens inkomster ökar nämligen i betydligt lägre takt än bostadspriserna. Industrins lönemärke för 2016/2017 är till exempel 2,2 procent.

– Boendekostnaden ökar mer än inkomsterna – samtidigt ser vi som jobbar med det här varje dag hur viktigt boendet har blivit för många. Det är en del av den egna identiteten. 80 och 90-talisterna gör avkall på andra saker, som att skaffa bil, och lägger istället pengarna på boendet, säger Sven-Erik Kristensen.

Allt mindre lägenheter

De nybyggda lägenheterna blir också allt mindre.

– En trea som kanske var 86 kvadratmeter stor förut, är nu 70 kvadrat. Yteffektiva lägenheter med fler rum på få kvadratmeter, är väldigt populärt, säger Sven-Erik Kristensen.

Trenden med stora prisökningar utanför den centrala staden har förstärkts det senaste året och Sven-Erik Kristensen spår att utvecklingen fortsätter även under 2017.

ANNONS

– Vi tror att priserna kommer öka i centrum men ännu mer utanför Göteborg. Det finns såklart en gräns för hur mycket priserna kan stiga – men den ser vi inte ännu, säger han.

Det gör inte heller Fastighetsbyrån. I deras senaste Mäklarpanel svarade 51 procent av mäklarna att de tror på stigande bostadsrättspriser även 2017.

Inte heller lyxmäklaren Eklund Stockholm New York, som snart inviger sitt första kontor i Göteborg, ser några tecken på avmattning av bostadsmarknaden.

– Just nu ser vi inga som helst tecken på det, snarare tvärtom, men det kan vara bra att hålla koll på räntorna och omvärlden. De långa räntorna ser vi till exempel börjar stiga, säger Marcus Tikka, på ESNY i Göteborg.

Deras nisch är exklusiva lägenheter, villor och gods. Den marknaden är i dag procentuellt lika stor i Göteborg som Stockholm, enligt Marcus Tikka – som tror att den också utvecklas positivt under 2017.

– Med tanke på marknadsläge, utbud och låg ränta har vi ett bra år framför oss, säger han.

ANNONS