Volvo Cars fabrik i Torslanda tvingades stoppa all produktion i mars.
Volvo Cars fabrik i Torslanda tvingades stoppa all produktion i mars. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Så mycket fick Volvo-bolagen av permitteringsstödet

Av de 30 miljarder kronor som betalats ut till svenska företag i permitteringsstöd har AB Volvo och Volvo Cars fått en miljard vardera, rapporterar DN.

ANNONS
|

Omkring 30 miljarder kronor i permitteringsstöd har betalats ut sedan coronakrisen slog till mot svenska företag.

Det var i april som riksdagen röstade ja till regeringens förslag om ett system för korttidspermittering. Det innebär att företag som drabbas hårt av coronakrisen nu har möjlighet att permittera anställda under en kortare tid, samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd till arbetsgivaren.

Sedan införandet av stödet har Tillväxtverket kritiserats eftersom man vägrat offentliggöra vilka bolag som fått pengar. Men i en mejlkonversation med DN har två stora Göteborgsbolag svarat på frågan om hur mycket de tagit emot i permitteringsstöd sedan krisens start.

ANNONS

Det är Volvo-bolagen AB Volvo och Volvo Cars som meddelar att man fått en miljard kronor vardera i stöd. Det innebär att bolagen tillsammans fått omkring två miljarder av de sammanlagt 30 miljarder som delats ut i permitteringsstöd under året.

Fabriksanställda permitterades

Det var i slutet av mars som Volvo Cars tvingades stoppa all produktion i Sverige, vilket innebar att samtliga fabriksanställda i Sverige permitterades på heltid. I april kunde Torslandafabriken öppna upp igen.

LÄS MER:Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

Till DN skriver Volvo Cars:

”Vi har sökt stöd från Tillväxtverket och andra länders motsvarigheter. Den sammanlagda preliminära summan visas i halvårsrapporten som släpptes i mitten på juli, totalt 1 074 MSEK.”

En stor del av det totala stödet har gått till permitteringskostnader i Sverige, uppger bolaget för tidningen.

Även AB Volvo, som också fått omkring en miljard kronor i stöd, tvingades stoppa all produktion i början av krisen och korttidspermitterade då samtliga 20 000 medarbetare.

LÄS MER:AB Volvo stoppar produktionen – permitterar 20 000

LÄS MER:Volvo-bolagen har permitterat tiotusentals

Flera bolag har inte behövt stöd

GP har tidigare rapporterat om SKF, som ansökte om permitteringsstöd, men som senare drog tillbaka sin ansökan. Detta efter att det uppmärksammats att bolaget fått förhandsbesked om permitteringsstöd för 1 500 personer i Göteborg, trots att man betalat ut en aktieutdelning på 1,3 miljarder kronor.

Göteborgsbolaget Stena Line bekräftar för DN att de har tagit emot permitteringsstöd, men vill inte kommentera vilka summor det rör sig om.

ANNONS

Den del av Geelysfären som inte är Volvo har enligt holdingbolaget inte ansökt om något stöd. Detsamma gäller Göteborgsbolagen Astra Zeneca, Ericsson och Göteborgs Hamn.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS