Stambyte kan bli kostsamt för hyresgäster. Arkivbild.
Stambyte kan bli kostsamt för hyresgäster. Arkivbild. Bild: Gunnar Lundmark/Svd/TT

Så lyckas fastighetsägarna chockhöja hyrorna

Är det snart dags för stambyte i bostadshuset? Då kan konsekvensen bli en rejäl hyreschock. Forskare vill nu se en lagändring för att stoppa kryphålen för fastighetsägare.

ANNONS

I en gemensam forskningsrapport med bland annat Göteborgs, Stockholms och Uppsala universitet kan rapportförfattarna visa att som hyresgäst har man ytterst begränsade möjligheter att påverka när fastighetsägare höjer hyrorna i anslutning till stambyten.

Detta då man utnyttjar kryphål i lagstiftningen eftersom stambyten egentligen räknas som underhåll och inte utgör en rätt för att få ut hyreshöjningar.

"Samtidigt är det rätt kostsamt, och många hyresvärdar passar på att göra andra typer av åtgärder samtidigt. Om de åtgärderna kan klassificeras som standardhöjningar får man lov att höja hyran", säger Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Kraftiga höjningar

Enligt rapporten kan det i slutändan handla om hyreshöjningar på runt 50 procent men till och med exempel på upp till 120 procent. Detta gäller såväl allmännyttan som privata hyresvärdar.

ANNONS

Från och med 2002 finns en lag som säger att hyresgäster måste godkänna renoveringar innan de görs men lagen uppfattas som tandlös.

" Även om möjligheten att inte godkänna en renovering brukar lyftas fram som ett skydd för hyresgästerna har det ingen bäring i praktiken. Om hyresgästen inte skriver på så tar fastighetsägaren ärendet till hyresnämnden, och där kan vi se att fastighetsägaren vinner i över 90 procent av fallen", säger Dominika V Polanska, docent i sociologi på Södertörns högskola.

Krävs lagändring

Sedan 2011 är dock kommunala hyresvärdar skyldiga att bjuda in till samråd för att diskutera kommande renoveringar. I åtta av nio processer som forskarna nu följt utbröt protester och slutsatsen är att det behövs en lagförändring.

"I grunden är det här en politisk fråga. Vår viktigaste rekommendation är därför att införa en lagstiftning som stärker hyresgästers möjlighet till inflytande", säger Håkan Thörn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS