Så klarar du jobb-vardagen efter semestern

Semestern är över för i år och för hundratusentals svenskar är det dags att gå tillbaka till jobbet. Så här gör du för att slippa stressen.

ANNONS
|

Nu är det slut på lata dagar på lantstället, mitt-i-veckan-häng på uteserveringar och spontanutflykter med barnen. För att inte kastas in i ett arbetstempo som riskerar att leda till stress och utbrändhet, är det viktigt att vara snäll mot sig själv, tycker Annemarie Hultberg som är utvecklingsledare på Institutet för stressmedicin i Göteborg.

– Hjärnan är lite ringrostig efter en ledighet, så man får acceptera att man inte kan köra på hundra procent direkt. Man får försöka beta av lite i taget, och kanske inte ha som mål att gå igenom hela mejlkorgen direkt.

Och som arbetsgivare kan det vara klokt att ha överseende med ett långsammare tempo när vardagen återvänder.

ANNONS

– Det har man snart igen, för har man återhämtat sig så blir man piggare och mer kreativ.

Hon tycker att semestern är ett utmärkt tillfälle att fundera över vad man vill ändra på i sin vardag för att minska stressen.

– När man börjar jobba eller studera igen så har man en chans att omsätta det i praktiken, medan man fortfarande har tanken i huvudet.

Dessutom är det bra att planera in oplanerad tid, stunder på kvällar och helger när man inte gör någonting.

– Jag brukar kalla det för öar i vardagen där man kan vila. På jobbet kan man få återhämtning genom att variera arbetsuppgifterna och ibland ägna sig åt mer kreativt arbete. Men oplanerad tid där det inte finns någon press på att utföra något, är ett behov som alla har.

Ann-Mari Brevik Adiels är legitimerad psykolog och hon märker en ökning av patienter som söker för stressrelaterade problem efter sommaren.

– Det kan bero på att folk inte är på plats under semestern, eller att de vill göra något åt problemen när de börjar jobba igen.

ANNONS

Hur gör man för att behålla lugnet när man börjar jobba igen?

– Min erfarenhet som psykolog är att många människor är stressade konstant, inte bara efter semestern. Då kan det vara en idé att fundera på varifrån stressen kommer. Många chefer har ingen uppfattning om hur mycket krav de lägger på sina anställda, de bara öser på.

Att sätta gränser - både gentemot arbetsplatsen och för sig själv - är centralt, menar hon. Allt för många ställer för höga krav på den egna tillgängligheten och att ständigt leverera. Både som förälder, vän och partner.

– Det man kan göra själv är att fundera på om man har för mycket aktiviteter. Många har barn som ska köras hit och dit - kan man minska på något? Och se upp med orden "borde" och "måste". Det är ord som inte skulle finnas i språket, de lägger bara massa press i onödan.

Hon poängterar att det även är viktigt att man äter bra och ser till att röra på sig regelbundet. Man behöver inte ändra allt på en gång, men på sikt kan man försöka byta ut snabbmat mot långkok hemma. Och viktigaste av allt är regelbunden avslappning. Det kan vara i form av yoga, avslappningsskivor eller mindfulness.

ANNONS

Det är mycket roligt som ska hinnas med under semestern. Måste man vila under ledigheten för att orka jobba hela året?

– Nej, man behöver inte vila. Men gör lugna aktiviteter och sådant som du trivs med. Jag brukar råda patienter att tänka på sig själva som ett urladdat batteri som måste laddas upp igen. Bara du kan känna efter från dag till dag om du fyller på eller tappar energi.

Det är en bild som Annemarie Hultberg på Institutet för stressmedicin delar.

– Vad jag känner till finns det ingen samstämmig forskning som tyder på att det är den långa sammanhängande ledigheten som gör skillnad för återhämtningen. I Sverige har vi ovanligt lång semesterledighet och då kan man tycka att det borde finnas utrymme för att planera in oplanerad tid.

GP frågade semesterfirare hur de laddar upp inför att börja jobba igen. Se svaren i bildspelet ovan!

ANNONS