Rebecka Morrissey köper helst begagnade barnkläder.
Rebecka Morrissey köper helst begagnade barnkläder.

Så håller du kostnaden för vinterkläder nere

Vinterkläderna till barn blir en dryg utgift, men det finns knep för att komma billigare undan.

ANNONS
|

Det är inte svårt att hitta bra begagnade kläder till barn, tycker Rebecka Morrissey, som letar vinterkläder till barnen i en secondhand-affär i Stockholm.

- En vinteroverall till henne kostar nästan 1000 kronor ny, säger hon och visar på snart tvååriga Elviras fina rosa overall som hon hittat begagnad för en bråkdel.

Ahmed Selim köper också det mesta till sina tre barn på secondhand. I alla fall till vintern. Nu är han på jakt efter fleecetröjor till sina döttrar som är sex och tio år.

ANNONS

- Att köpa nytt kostar jättemycket pengar, säger han.

Mycket pengar

Vinterutrustningen är det som är dyrast i inköp, konstaterar Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

- Jag gjorde ett överslag, om man ska köpa exempelvis underställ, fleecetröja, overall och vinterstövlar så kostar det mellan 2400 och 3000 kronor för ett barn. Då har jag inte tagit i, det är inte de finaste märkeskläderna. Det är ganska mycket pengar, säger hon.

Utöver klädkostnaden tillkommer även utgifter för andra vinterprylar, som skridskor, pulka, hjälm och kanske skidor. Där kan kostnaderna vara allt från några hundralappar per grej till tusentals kronor.

Lägg undan

För de flesta är det nu i början av säsongen som pengarna ska läggas ut. Det kan bli drygt, särskilt för den som har fler barn att handla åt.

- Konsumentverket har räknat ut vad barns kläder och fritidsutrustning kostar per månad. Kläder för en ett- till treåring beräknas till exempel till 490 kronor i månaden, och för en fyra- till fjortonåring 730 kronor. Kostnaden för fritid för större barn beräknas till 740 kronor i månaden. Men det är nog många som inte lagt undan de pengarna i förväg.

ANNONS

Lägger man ihop klädkostnader och fritidskostnader räcker inte barnbidraget på 1250 kronor per barn och månad långt, konstaterar hon. Särskilt inte för vintersäsongen.

Fast det går att hålla kostnaden nere.

- Mitt tips är att man i första hand ska lägga undan pengar i förväg så att de finns när man ska handla, men går inte det så kan man välja att köpa vissa saker och låna andra.

Har utökats

Det finns exempelvis Facebookgrupper där föräldrar byter och säljer begagnat, och så förstås secondhandbutiker. Det finns också företag som säljer begagnade kläder på nätet.

- Vissa saker som slits mycket, som overaller, är kanske svårare att köpa second hand. Men sådant som underställ och fleecetröjor går ju ofta bättre att hitta, säger hon.

Den som har möjlighet kan också passa på att köpa kläder och prylar efter säsongen, då det ofta är rea, tipsar hon.

ANNONS

När det gäller fritidsprylar vill hon gärna tipsa om fritidsbankerna, som finns i en massa kommuner numera. Där kan man låna fritidsutrustning gratis under en tid, så att man inte behöver köpa skridskorna, skidorna eller pulkan själv.

- Det är en verksamhet som har utökats, och som finns i väldigt många kommuner numera. Det kan vara kommunen som driver den, men också privata aktörer som frivilligorganisationer, säger Sharon Lavie.

TT

Fakta: Så mycket kostar barnprylarna

Konsumentverkets beräkningar för kläder och fritid är utslagna per månad. Det är basstandard som gäller, ingen lyx.

Kläder för ett barn på ett till tre år: 490 kronor i månaden (5880 kronor per år).

Kläder för ett barn fyra till fjorton år: 730 kronor i månaden (8760 kronor per år).

Kostnaden för fritid för större barn beräknas till 740 kronor i månaden (8800 per år), för en bebis är det kanske en hundralapp (1200 kronor per år).

Källa: Konsumentverket

ANNONS