För att få upp värdet på sitt hus finns det en hel del man kan göra själv, men mäklarna råder ändå till att ta hjälp av en stylist.
För att få upp värdet på sitt hus finns det en hel del man kan göra själv, men mäklarna råder ändå till att ta hjälp av en stylist. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Så gör du villan redo för försäljning

Maj är här, och med den solen och vårkänslorna. Ystra husägare griper chansen att lägga ut huset till försäljning när trädgården är som finast, men det finns en del att tänka på – och det bästa tipset kan vara att ha is i magen.

ANNONS
|

När den här artikeln skrivs ligger 125 villor i Göteborgs kommun ute till försäljning på Hemnet. Maj är traditionellt sett den månad då flest husägare lägger ut sina villor till försäljning. Men det är förmodligen inte den mest optimala tiden. Enligt Kicki Norrby Svanberg, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg, gör de många röda dagarna och klämdagarna i maj att det kan vara svårt att nå ut till köparna.

I stället kan man testa att sälja under andra perioder på året, då konkurrensen från andra säljare är mindre.

– Början på året är väldigt bra, och även från slutet av augusti till början på november är väldigt bra månader. På det stora hela ska man undvika de perioder då kunder gör annat, som under julhelgen och så vidare, säger hon.

ANNONS

Efterfrågan ändras mindre

Men tipsen från olika mäklarfirmor skiljer sig något åt. Erik Olssons Fastighetsförmedling menar att det kan löna sig att sälja under semesterperioden.

– Utbudet varierar mycket mer än efterfrågan. Det finns perioder under långhelger och semestrar när utbudet av bostäder nästan försvinner samtidigt som det alltid finns köpare. Många av dem följer bostadsmarknaden även när de är lediga och är i närheten så att de kan besöka en bostad de är intresserade av, säger Erik Olsson, vd på Erik Olssons Fastighetsförmedling.

Oavsett när man väljer att sälja så finns det ett par saker man kan tänka på för att göra huset extra attraktivt, och få upp värdet. Erik Olssons Fastighetsförmedling tipsar om att många börjar bedöma bostaden innan de ens kommit in i den.

– På en villa är infarten det första en visningsbesökare ser. Det är viktigt att rensa uppfarten från skräp och ogräs så den ser snygg och prydlig ut. En ren infart utan ogräs är inbjudande och signalerar att huset är välskött. Välklippta gräsmattor och rensade rabatter gör att tomten känns trevligare skapar en harmonisk känsla av ordning och reda, säger mäklaren Leif Nilsson.

Ha huset i gott skick

Att bostaden ska vara hel och ren framstår kanske som självklarheter, men är viktigt för intrycket. En helrenovering är inte nödvändig, men huset ska vara i bra skick. Har man inte fixat taket på länge bör man åtminstone se till att takpannorna är hela och rensa löv ur hängrännor och brunnar.

ANNONS

Invändigt är det en bra idé att ta hjälp av en stylist, åtminstone för att få en lista över vad som kan göras för att lyfta fram rummens fördelar.

Men kom ihåg att marknadsläget inte är det bästa just nu. Anpassa dina förväntningar till skicket på huset.

– Nu har vi ett hack i skivan i marknaden, då är det generellt så att kunderna förväntar sig mer än vad man får. När det sker en prisnedgång så reagerar först köparna, och sist säljarna. Är det prisuppgång är det tvärtom, då har säljarna hört det direkt men inte köparna. Man ska vara förberedd på att det idag kan ta längre tid än för ett halvår sedan, men det kan vända snart, det vet man aldrig, säger Kicki Norrby Svanberg.

Fem mäklartips för att piffa huset inför visningen

Visa inte huset tomt. Det minskar värdet och gör det svårt för köparen att göra sig en bild av hur huset kan vara att bo i.

Har du ingen eftermiddags- eller kvällssol på altanen? Försök då göra i ordning en uteplats i trädgården med sol, det är hett eftertraktat.

Måla innertaket. Det är ett enkelt sätt att få rummet att kännas fräscht.

Ha fler, och lite starkare lampor än vanligt. Särskilt i hallen, så att den inte uppfattas som mörk.

Less is more. En tumregel är att flytta ut cirka 25 procent av allt du har. Inte minst i och runt fönstren är det viktigt för att släppa in ljus och visa upp utsikten.

Källa: Erik Olssons Fastighetsförmedling och Svensk Fastighetsförmedling.

ANNONS