Experternas råd är entydigt – dela på utgifterna i proportion till inkomsterna. Arkivbild.
Experternas råd är entydigt – dela på utgifterna i proportion till inkomsterna. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Så blir familjens ekonomi mer rättvis

Vårt, eller mitt och ditt? En sak är experterna överens om när det gäller familjens ekonomi – gemensamma kostnader ska delas i proportion till inkomsten. Här är privatekonomernas bästa råd om vad man ska tänka på när man slår sina påsar ihop.

ANNONS

Vi är generellt för dåliga på att prata om pengar i förhållanden, anser privatekonomer som TT talat med.

– Vi vill inte berätta vad vi tjänar eller prata om pengar. Men när man flyttar ihop så är det ju två ekonomier som ska slås ihop till en, och då måste man prata om hur man ska göra med gemensamma utgifter så att det blir så rättvist som möjligt, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Berätta och var ärliga med allt om inkomster, utgifter och sparande, och hur man vill ha det, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Gör upp från början och skriv gärna ett samboavtal, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

Inte rakt av

De är alla tre mycket bestämda i sin syn på hur man bör dela gemensamma utgifter i en parrelation: absolut i proportion till lönen, inte bara rakt av på hälften.

– Om man har bestämt att man ska leva tillsammans så betyder det att man ska måna om varandra, och med det menas att man ska skapa de bästa förutsättningarna för resten av livet, säger Emma Persson.

Det kan vara stora skillnader mellan de ekonomiska förutsättningarna inom ett parförhållande, och om man vill fortsätta att ha det så är det läge att skriva äktenskapsförord, förklarar Arturo Arques.

– Som makar ärver man också varandra, men om man vill att något annat ska gälla så ska man också skriva testamente, säger han.

Kompensera partnern

Barn ändrar ofta de ekonomiska förutsättningarna, och det är viktigt att diskutera hur man ska göra om den ena ska arbeta deltid. Det är rimligt att kompensera den som jobbar mindre, och man kan göra på olika sätt, tipsar Arturo Arques.

– Dels kan den som tjänar mer avstå premiepensionen till den som tjänar mindre, dels kan man ha ett separat sparande som görs till enskild egendom, säger han.

Ingela Gabrielsson tycker att det är viktigt att göra en ny genomgång av inkomster och utgifter när barnen kommer.

ANNONS

Någonstans i bakhuvudet måste vi alltid behålla en strimma av kallt och klart beräknande, trots att vi är störtkära. Särskilt viktigt är det för kvinnor. Den dag relationen inte håller längre är det många som upptäcker konsekvenserna av att inte ha delat ekonomin rättvist.

Kvinnor får ofta sämst ekonomiskt manöverutrymme, de tjänar ofta mindre än män, jobbar oftare deltid och har mindre sparkapital, förklarar hon. Det gör att många kvinnor kanske stannar i en dålig relation, eftersom de inte har råd att separera.

– Det största problemet är att många tappar det krassa ekonomiska perspektivet i relationer. Men man måste hålla huvudet kallt, säger Emma Persson.

Aldrig för sent

Ingela Gabrielsson och Emma Persson pekar också på vem som brukar betala vad i relationer – män står i högre utsträckning för kapitalvaror, medan kvinnor köper det dagliga. Allt ska med i potten som betalas gemensamt, från bilen och båten till blommor, ljus och servetter till hemmet, understryker Ingela Gabrielsson.

Även då man blir äldre är det viktigt att hålla koll på hur det är ställt med rättvisan i ekonomin, anser alla tre. En ny genomgång är på sin plats, särskilt som kvinnor ofta får en lägre pension än män.

– Det är aldrig för sent att ha ett samtal om pengarna. Jobbade man deltid när barnen var små? Stod karriären tillbaka, och behöver man kompenseras för det? Man behöver fundera över det, säger Emma Persson.

ANNONS

Johanna Cederblad/TT

Särskilt när man är på väg att flytta ihop är det viktigt att prata igenom hur man ska göra med den gemensamma ekonomin. Arkivbild.
Särskilt när man är på väg att flytta ihop är det viktigt att prata igenom hur man ska göra med den gemensamma ekonomin. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Vem ska jobba deltid? Det är rimligt att kompensera den som jobbar mindre. Arkivbild.
Vem ska jobba deltid? Det är rimligt att kompensera den som jobbar mindre. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg / TT
Mitt, ditt eller vårt? Hur vi har det med våra pengar i familjen varierar, både mellan olika par och genom livet. Arkivbild
Mitt, ditt eller vårt? Hur vi har det med våra pengar i familjen varierar, både mellan olika par och genom livet. Arkivbild Bild: Jonas Ekströmer/TT
Hur blir det med pensionen? Även då man blir äldre är det viktigt att hålla koll på hur det är ställt med rättvisan i ekonomin. Arkivbild.
Hur blir det med pensionen? Även då man blir äldre är det viktigt att hålla koll på hur det är ställt med rättvisan i ekonomin. Arkivbild. Bild: Helena Landstedt/TT
ANNONS