Petter Stordalen stod i direktsändning och utropade sig som ny ägare till Ving – för att hålla konkurrenterna borta.
Petter Stordalen stod i direktsändning och utropade sig som ny ägare till Ving – för att hålla konkurrenterna borta. Bild: Fredrik Hagen

Så blåste Petter Stordalen Apollo på Ving

Reseföretaget Apollo ville lägga ett bud på krisande Ving, men fick aldrig chansen enligt bolagets vd Leif Vase Larsen. Petter Stordalen stod i direktsändning och ljög om att han köpt Ving, för att hålla konkurrenterna borta.

ANNONS
|

Det är i en artikel i SvD som Apollos vd, Leif Vase Larsen, avslöjar hur företaget blev avpolletterat som en möjlig köpare till krisande Ving.

– Vi fick nej till att komma till processen, säger Leif Vase Larsen till Svenska Dagbladet.

LÄS MER:Petter Stordalen tar över som ny ägare i Ving

LÄS MER:Räddning av Ving betalas av andra

Han är kritisk till hela affären och menar att Apollo i flera veckor försökt att få komma till och diskutera en möjlig affär, före den brittiska resekoncernen Thomas Cooks konkurs.

– Det var tråkigt att bolaget försattes i konkurs, eftersom vi kanske hade kunnat köpa Ving på ett annat sätt utan lika stora förluster för stat, kund eller övriga, säger Leif Vase Larsen.

ANNONS

Resebolaget Apollo avvisades med argumentet att det var bråttom och att man inte ville riskera att affären hamna i situation med EU:s konkurrenslagstiftning.

Carnegie som var mäklare i affären, vill inte kommentera enskilda transaktioner, enligt TT.

– Alla intresserade av Vinggruppen i Norden gavs samma förutsättningar i processen. Tidsramen byggde på hur länge likviditeten i företaget räckte och var den samma för alla. Ingen nekades att delta i processen, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Vinggruppen i Norden till Expressen.

Stordalen utropade sig till ny ägare – men det var inte sant

Men Petter Stordalen, som köpte Ving tillsammans med riskkapitalbolagen Altor och TDR Capital erkände i SVT:s "Skavlan" att han inte talade sanning när han stod i direktsändning och utropade sig som ny ägare till Ving.

– Det som var avgörande var ju att konkursförvaltarna skulle välja vår idé, säger han i programmet.

LÄS MER:Här är Stordalens nya investering – i hund

Det var också ett sätt att manövrera ut andra möjliga budgivare – som till exempel Apollo.

– Man ska vara ansvarig för det man gör, och jag ville att alla skulle se att vi tar med allt. Man ska känna tillit till Ving, man ska känna tillit till ägarna. Jag ville visa att man kunde känna den tilliten till oss – för då var ribban för de andra att gå över väldigt hög, sade Petter Stordalen till Skavlan.

ANNONS

Vings ledning och reseföretagets hela organisation stöttade affären, enligt Stordalen.

ANNONS