S säger ja till ombildningar – om boende själva vill

Genom att sälja av kommunala hyreslägenheter vill alliansstyret i Göteborg bryta segregationen i stadens utanförskapsområden. En korkad politik som enbart kommer leda till färre billiga hyresrätter, enligt Viktoria Tryggvadottir Rolka (S). Men hon stänger inte dörren helt för ombildningar i ytterområden.
– Om man på eget initiativ vill ombilda tycker jag absolut att det är rimligt att får stöd i det.

ANNONS
|

Efter hätsk politisk debatt kan göteborgarna vänta sig att fler kommunala hyreslägenheter ska säljas av och ombildas till bostadsrätter i Göteborgs utanförskapsområden. Så lyder uppdraget som allianspartierna gav allmännyttans huvudbolag AB Framtiden i samband med budgetomröstningen i kommunfullmäktige under hösten. Modellen för hur det ska gå till är sedan i december också klubbad och klar.

Viktoria Tryggvadottir tycker att det behövs fler olika typer av bostäder i till exempel biskopsgården. Men hon vill inte omvandla allmännyttans hyresbostäder till bostadsrätter.
Viktoria Tryggvadottir tycker att det behövs fler olika typer av bostäder i till exempel biskopsgården. Men hon vill inte omvandla allmännyttans hyresbostäder till bostadsrätter. Bild: Jonas Lindstedt

Ifrågasätter ombildningar i utanförskapsområden

Hos Socialdemokraterna i Göteborg är man skeptiska till den förda bostadspolitiken. Försöken att i styrelsen för AB Framtiden stoppa den modell som syftar till hur man ska stimulera ombildningar i stadens utanförskapsområden är ett exempel på partiets motstånd. Ett annat mer framgångsrikt motstånd var när man fick alliansstyret att släppa tidigare sifferkrav om 4 000 ombildningar i budgeten.

ANNONS

Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) ser inte hur utförsäljning av det allmänna hyresrättsbeståndet skulle leda till en minskad segregation.

– I en tid där 200 000 personer står i bostadskö i Göteborg så vore det korkat att göra sig av med billiga hyresrätter. Vår uppfattning är det behöver skapas nya bostäder med andra upplåtelseformer i de här områdena, inte skapa oro och oreda hos de som bor här.

Viktoria Tryggvadottir tycker att det behövs fler olika typer av bostäder i till exempel Biskopsgården. Men hon vill inte omvandla allmännyttans hyresbostäder till bostadsrätter.
Viktoria Tryggvadottir tycker att det behövs fler olika typer av bostäder i till exempel Biskopsgården. Men hon vill inte omvandla allmännyttans hyresbostäder till bostadsrätter. Bild: Jonas Lindstedt

S okej med utförsäljning om boende själva vill

Det betyder dock inte att Socialdemokraterna säger nej till all utförsäljning av de gemensamma hyresrätterna i stadens utsatta stadsdelar.

– Däremot om det i utvecklingsområden som exempelvis Biskopsgården skulle finnas de som bor i hus med både köpkraft, möjligheten och viljan och som på eget initiativ vill ombilda sin fastighet så tycker jag absolut att de ska få stöd att göra det, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Den hållningen fick dock inte Socialdemokraterna (eller Vänstern) gehör för när Miljöpartiet valde att gå på allianspartiernas linje i omröstningen kring modellen för ombildningar. Vad AB Framtiden bland annat har att rätta sig efter nu lyder:

"I fastigheter som identifieras som lämpliga för ombildning kan möjligheten erbjudas proaktivt genom information och stöd till hyresgäster".

M: Ger göteborgare möjligheten till bostadskarriär

Frågar man Hampus Magnusson (M) hade han gärna sett att fler områden än de sex särskilt utsatta fått vara med på listan över där allmännyttan proaktivt ska stimulera ombildningar. Varje utförsäljning är en vinst, säger han.

ANNONS

– Vi ser i dag att så fort människor får ett jobb och gör karriär så lämnar man de här stadsdelarna för att man inte kan göra någon bostadskarriär, många vill bo kvar men vill också äga sitt boende och flyr därför till våra kranskommuner. Och det minskar skattekraften, framför allt i de här områdena men även för hela Göteborg. Ombildningar är det bästa som kan hända i de här områdena, säger han.

Genom ombildningar stannar goda profiler kvar i utanförskapsområden som annars ser stor utflyttning, enligt Hampus Magnusson (M).
Genom ombildningar stannar goda profiler kvar i utanförskapsområden som annars ser stor utflyttning, enligt Hampus Magnusson (M). Bild: Anders Ylander

Viktoria Tryggavadottir Rolka ryggar tillbaka när hon hör resonemanget kring möjligheten till bostadskarriär.

– Jag vänder mig emot begreppet att göra bostadskarriär för det slår slagsida mot hyresrätter som boendeform och jag vill hävda att hyresrätten är attraktiv i Göteborg, dels finns den över hela staden, dels håller många av dem hög standard. Vill man byta till något annat är det önskvärt men inte genom att göra oss av med hyresrätter.

Risk att hyresgästerna inte har råd

Hon förstår inte heller med vilka pengar de boende i utanförskapsområden ska köpa sin hyresrätt med.

– Det finns inte köpkraft i så stor utsträckning som de borgerliga verkar tycka. Att de påstår att de skulle kunna sälja ut 4 000 lägenheter i socialt utsatta områden är önsketänkande, det skulle aldrig ske.

ANNONS

Enligt Moderaterna är frågan om de ekonomiska förutsättningarna något som behöver utredas vidare.

– Det är uppdraget som Framtiden har att utreda, det är inget jag kan sitta och gissa om. Jag vill inte ta ifrån dem deras jobb, säger Hampus Magnusson.

ANNONS