Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg. Bild: Henrik Montgomery/TT

S: Rimligt att stötta hushållen

Det är bra att regeringen med sitt nya jobbskatteavdrag vill stötta låg- och medelinkomsttagare, anser Socialdemokraterna.
Partiet efterlyser samtidigt besked om hur välfärden ska klara sig nästa år.

ANNONS
|

– Vi tycker att det är fullt rimligt att vanliga hushåll som kämpar med hög inflation, höga räntor och har svårt att betala räkningarna får en avlastning, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg.

Han anser att regeringen nu också ger S rätt i att det gick att stoppa uppräkningen av brytpunkten, vilket S krävde skulle ske redan förra året.

– Det var fel att säga att det inte gick att pausa indexeringen av skiktgränsen. Det var fel att fullt ut genomföra en sänkt skatt för höginkomsttagare förra året, säger Damberg.

Pengar som S hellre hade sett gå till välfärden.

– Vi skriver september nu och regeringen har fortfarande inte gett något besked om hur välfärden ska finansieras nästa år, säger Damberg.

ANNONS

Inte inflationsdrivande

TT: Du ser ingen risk med att skattesänkningar eldar på inflationen?

– Inte om man också finansierar förslagen. Vi har valt att finansiera en skattesänkning för vanligt folk genom att de banker som tjänat enormt med pengar och de med de absolut högsta inkomsterna är med och bidrar mer, säger han.

Även Vänsterpartiet tycker att det är rimligt att stötta hushållen, men det finns bättre och mer träffsäkra sätt att göra det på än att införa ett ytterligare jobbskatteavdrag, enligt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ali Esbati.

– Ett jobbskatteavdrag har ju den karaktären att det ger mer i kronor till de som har de högsta inkomsterna, säger han.

Han ifrågasätter också hur regeringen prioriterar resurserna i ett läge när välfärden har enorma behov.

– Det återstår att se vad regeringen gör där, men det här är i alla fall 11 miljarder i skattesänkningar som inte kommer att användas till välfärden, säger Ali Esbati.

Stolt idag

Moderata ungdomsförbundet, däremot, välkomnar jobbskatteavdraget.

"Äntligen! Nu kommer arbetslinjen. Sänkt skatt på arbete är precis vad vi behöver nu", säger Douglas Thor, förbundsordförande Muf, i en skriftlig kommentar.

På söndagen, när regeringen gav besked om att man inte räknar upp brytpunkten för statlig inkomstskatt nästa år lät det annorlunda. Muf kallade beskedet för "otroligt dumt" och "bedrövligt".

ANNONS

Det är dessa pengar som nu ska finansiera det nya jobbskatteavdraget, enligt finansministern. Och i dag säger sig Thor vara en stolt moderat.

"Effekten i plånboken av detta jobbskatteavdrag är större än tre lönehöjningar för yrken som lärare, poliser, sjuksköterskor och snickare. En stor vinst för landets arbetare och för arbetslinjen", säger han.

Centerpartiet utlovar större skattesänkningar än regeringen, när det väl är dags för oppositionspartiernas budgetalternativ. Partiet är också skeptiskt till att det verkligen blir skattesänkningar i slutändan, om även gårdagens besked om brytpunkten för statlig skatt tas med i beräkningen.

"Regeringen höjer med dagens besked skatten mer än vad de sänker den", hävdar C:s ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS