Anna Hallberg vill se ett nytt handelsavtal mellan EU och USA. Arkivbild.
Anna Hallberg vill se ett nytt handelsavtal mellan EU och USA. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Ministern: Biden ingen garant för frihandel

En protektionist lämnar Vita huset, men det är inte säkert att det är en frihandelsvän som tar över. Trots det ser handelsminister Anna Hallberg (S) positivt på den tillträdande amerikanska presidenten.

ANNONS

USA är en av Sveriges viktigaste handelspartners, och Stockholms handelskammare beräknar att handeln med USA ligger till grund för 127 000 svenska jobb. Anna Hallberg betonar att Sverige och USA haft en god relation på handelsområdet även under de fyra åren med Trump, men hon hoppas på bättring när det gäller de amerikanska relationerna med EU.

– Vi får en ny möjlighet att blåsa liv i den transatlantiska handelsrelationen. Jag tror på en öppning med Biden, säger hon.

Trumpregeringen har sett till att USA lagt förhandlingar om ett nytt handelsavtal med EU på is, och hotat med olika slags tullar. Att få till ett nytt avtal mellan de två jätte-ekonomierna EU och USA menar Anna Hallberg är högsta prioritet nu.

ANNONS

– Det är helt centralt för att vi ska kunna säkerställa fortsatt tillväxt i den europeiska och den globala ekonomin.

Lämnat avtal

Men när protektionisten Trump snart stämplar ut är det enligt Hallberg inte säkert att han ersätts av en frihandelsvän.

– Vi ska vara realistiska, Demokraterna vid makten är ingen garant för frihandel. Historiskt sett har det snarare varit tvärtom, att Republikanerna har stått mer för frihandel. Men jag tror att den nya administrationen ser värdet i multilateralism och en konstruktiv dialog med EU.

TT: Hur summerar du handelspolitiken under fyra år med Trump?

– Det har varit väldigt tydligt att USA styrts av "America first", och det har fått långtgående betydelse för internationell handel. Tidigt efter Trump tillträdde valde man att lämna frihandelsavtalet i Stilla havet och förhandlingarna med EU.

Handelskrig pågår

En stort avtryck från Trumpregeringen på det ekonomiska området är handelskriget med Kina, som fortfarande pågår.

– Det viktiga för Sverige är att verka för att EU inte blir klämt mellan USA och Kina, utan kliver fram med en gemensam strategi. Där vill vi se ett EU som verkar för öppen och fri handel baserad på hållbarhet och påverkar både USA och Kina i den riktningen.

Henning Eklund/TT

ANNONS