Klara Asklund kollar in Högskolan i Skövdes monter där spelutvecklaren och tidigare studenten Alexander Milton visar upp sitt VR-spel.
Klara Asklund kollar in Högskolan i Skövdes monter där spelutvecklaren och tidigare studenten Alexander Milton visar upp sitt VR-spel.

Så konkurrerar högskolorna om nya studenter

Virtuella världar, gratis godis, live-drejning och fartygsstyrning – landets högskolor och universitet jobbar hårt för att stå ut i den tuffa konkurrensen om nya studenter.

ANNONS
|

Spelgrafiker eller kanske illustratör? Klara Asklund har inte riktigt bestämt sig ännu. Hon går tredje och sista året på Kunskapskällans gymnasium i Herrljunga och har åkt till Svenska mässan i Göteborg för att kanske bli något mer säker i det viktiga val som ska göras i vår. Första stoppet är Skövde högskolas rosa monter.

– De har bland annat en utbildning inom spelgrafik. Det finns många intressanta jobb inom den genren, både i Sverige och utomlands, säger Klara Asklund.

Studenthjälte

Förutom de obligatoriska pennorna och karamellerna i högskolans färger, lockar lärosätet med test av virtuella spelet Munch, skapat av spelutvecklaren Alexander Milton och fyra andra tidigare studenter vid högskolan i Skövde.

ANNONS

– Vill du prova? Det är ett eat and grow-spel – du ska försöka äta mindre fiskar för att bli större, samtidigt som du undviker att bli uppäten av större fiskar, säger han och håller fram ett par kompakta VR-glasögon till Klara Asklund.

Han har läst två år på utbildningen dataspelsutveckling, men inriktning på programmering i Skövde, men har nu studieuppehåll för att utveckla egna spelföretaget Mostly Harmless Games. Han är också en så kallad "studenthjälte" – högskolan i Skövde har ett system där de lyfter fram en student på varje utbildning, som nya potentiella studenter sedan kan maila och fråga om allt från vilken inriktning man ska läsa, till var i Skövde man hittar bäst fika.

– Som ny student vill man inte främst ha information från informationsavdelning, utan från riktiga studenter som faktiskt läst utbildningen, säger Alexander Milton.

Kanske Karlstad?

Bara några meter längre bort, under ballonger i gult och svart, står studentambassadören Paula Holst och säljer in sin skola – Karlstads universitet.

– Jag brukar försöka framhålla studentlivet i Karlstad, vårt campus, att vi har ett mycket levande föreningsliv och att vi har unika inriktningar på en del av våra utbildningar, säger hon.

ANNONS

Den vanligaste frågan från gymnasieeleverna är dock hur boendesituationen ser ut.

Runt om i den stora mässlokalen försöker lärosäten av olika storlek locka nya studenter till just deras ort och utbildningar.

– Det är så många olika högskolor och massor av event och flashiga inslag. Men det som sticker ut mest är ju också det som fastnar och stannar kvar i huvudet även när man kommit hem, säger Klara Asklund.

Som fortfarande inte riktigt bestämt vilken väg hon ska ta i vår.

Fakta: Tre punkter ur programmet

  1. På lördag berättar Carl Engström om hur han fick ett hett eftertraktat jobb som utvecklare på Spotify.
  2. Fattig, Fest & Ångest – Är det studentlivet? Under den rubriken diskuterar en panel av student från olika högskolor och universitet studentlivet en gång om dagen både på fredag och lördag. De svarar också på frågor från nyfikna, blivande studenter.
  3. Nicholas Tengelin, hög chef på Volvo Cars, berättar i dag om genvägar och hinder för en spikrak karriär.
ANNONS