Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Andréas Mattsson, ställföreträdande handlare på Ica Maxi Kungsbacka.
Andréas Mattsson, ställföreträdande handlare på Ica Maxi Kungsbacka.

Så kan de anställda tjäna tusenlappar i Ica-butiken

5,5 miljoner – så mycket kostar svinnet Ica-butiken i Kungsbacka varje år. Nu hoppas man på en halvering och lyckas det kan också butikspersonalen få en bit av kakan. Så mycket som 15 000 kronor för en heltidsanställd närmare bestämt.

Liksom i alla matbutiker finns det ett svinn på Ica Kungsbacka, som ofta är ganska tydligt på till exempel frukt- och brödavdelningar. För att minska svinnet har man startat projekt ”Svinnjakten” och trots att det sjösattes så sent som vecka fem har det redan gett resultat, något som Handelsnytt tidigare skrivit om.

– Svinnet är ett av de nyckeltal som vi alltid jobbar med på olika sätt, säger Andréas Mattsson, ställföreträdande handlare på Ica Maxi Kungsbacka.

– Det kommer aldrig bli noll, men vi hoppas att det här projektet ska synliggöra så mycket svinn som möjligt för att vi ska kunna ta fram fler åtgärder mot det. Vi har ett svinn årligen på runt 5,5 miljoner i butiken i Kungsbacka så det är ganska stora summor det handlar om.

LÄS MER: Här är näringslivets aprilskämt

LÄS MER: Test: Misstänkt hormonstörande ämne i bästa diskmedlet

Extra kronor i timmen

Att det rör sig om stora pengar att spara kommer av allt att döma gagna de runt 200 anställda i butiken. Om man når målet i Svinnjakten – att dra ner svinnet från 1,2 procent av omsättningen till 0,6 procent – kommer medarbetarna att få hälften av pengarna. Det kan handla om runt åtta-nio kronor extra i timmen för en heltidsanställd – så mycket som 15 000 kronor per år.

– Pengarna fördelas jämnt på antal timmar som arbetas i butiken, säger Mattson, som beskriver hur de samlat information på en stor vägg för att göra projektet synligt även de som kanske jobbar bara var tredje helg. Här kan man läsa om nya åtgärder som redan märks i butiken.

Svinnet har minskat på bakavdelningen

– Fruktavdelningen har till exempel börjat granska frukten tidigare så att de kan reklamera direkt, men framför allt minskat på hanteringen av frukten när den packas upp den. Det har gjort att frukten blivit mindre kantstött, säger Mattsson.

Svinnet har även kunnat minska när bageriet sett över sina bakplaner och online-avdelningen har kunnat reducera antalet skador när de packar.

– Jättemycket nya idéer och funderingar kommer upp hela tiden på respektive avdelning, sammanfattar Mattsson, som känner att alla medarbetarna är med på tåget.

– Det blir ett incitament för alla medarbetare oavsett hur mycket man jobbar att man faktiskt kan få högre lön om man kan hjälpa till att minska svinnet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.