Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Allt under granen är inte önskat. Funderar du på att byta klapp? Arkivbild.

Så byter du de oönskade julklapparna

I år har vi lagt ungefär 23 miljarder kronor på julklappar, enligt Svensk Handels prognos. Räkna med några felköp – eller att du själv kanske får en julklapp eller två som du vare sig behöver eller vill ha? Det går att lämna tillbaka eller byta klappen mot något annat. Så här gör du:

Erkänna eller hålla tyst?

Ja, det beror på... Blir farmor jätteledsen om du inte vill ha kristallskålen eller väggbonaden med julmotiv? Då kanske du bör låta saken bero. Är den inköpta julklappen däremot överlämnad med förhoppning att du faktiskt använder den så kanske det är bättre att köra med raka rör, och helt enkelt be om ett kvitto.

Att byta julklappen om kvitto saknas blir nämligen svårt. Och vänta inte för länge – ta reda på vilken rätt du har till bytesrätt och under vilka villkor. Alla butiker erbjuder inte bytesrätt, villkoren framgår på ditt kvitto.

Så funkar det

Är varan köpt på öppet köp eller med bytesrätt? Här bestämmer butikerna själva hur de vill göra, så ta inte för givet att du ska få just pengar tillbaka. Ibland kan du bli erbjuden ett tillgodokvitto, vilket innebär att du kan byta din julklapp mot något annat du hellre vill ha. Se till att varan är oanvänd om du vill försöka lämna tillbaka den.

Köp på distans – som till exempel nätköp – innebär att köparen har en lagstadgad ångerrätt i 14 dagar efter att man tagit emot varan. Ofta bifogas returförpackning i beställningen, så undersök om denna finns kvar. Var beredd på att själv stå för frakten, om du skickar tillbaka det som köpts.

Fel på klappen?

Då är det reklamation som gäller. I Sverige gäller tre års reklamationsrätt, och inom EU två år. Se till att reklamera inom skälig tid – två månader är en bra hållpunkt. Men tänk på att den som sålt varan har rätt att försöka reparera varan.

Tänk på att du bara kan reklamera en vara där felet funnits när du tog emot den. Har du vanvårdat eller tagit sönder din julklapp får du alltså stå ditt kast.

Sälj klappen vidare

Sista utvägen för alla presenter du inte vill ha: sälj på nätet. Det finns en uppsjö sajter att sälja begagnade saker på.

Vad du än gör, se till att givaren inte märker att du säljer din julklapp, såvida du inte redan talat om att du tänker göra det.

Källa: Hallå Konsument/Konsumentverket