Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Så bygger du en utdelningsportfölj

Sikta på en direktavkastning på 3-6 procent, välj stabila bolag du känner till, köp då och då – och var inte besatt av hur börskurserna utvecklas. Det är experternas råd för att bygga en långsiktig utdelningsportfölj.

Det är vår – och snart kommer de flesta aktieutdelningarna. I år delar såväl flera storbanker som teleoperatörer och fastighetsbolag ut drygt fem procent av vinsten till aktieägarna – långt över den ränta du kan få på sparkontot. Det bidrar till att intresset för att investera i aktier med hög utdelning växer.

Får utdelning varje månad

– Det är en ganska enkel och grundläggande strategi som passar de flesta. Bolagens vinster svänger ordentligt med konjunkturen och börskurserna är ännu svårare att navigera efter – men utdelningarna brukar utvecklas mycket stabilare och stiga på sikt. Utdelningen kan du sedan välja att leva på eller återinvestera i fler aktier, säger Marcus Hernhag, aktieexpert och författare till boken Den enkla vägen – bli rik på aktieutdelning. 
Han har själv, under lång tid, byggt upp en egen portfölj som nu ger utdelning varje månad.
– Jag har bland annat investerat i amerikanska aktier och börshandlade fonder, som oftare ger utdelning varje månad eller varje kvartal. Då får du ett mer stabilt kassaflöde, säger Marcus Hernhag.

Branscherna som delar ut mest

Han råder dock nybörjare att först välja bolag du känner till och även gillar.
– Vilka butikskedjor gillar du att handla hos, vilken teleoperatör har du själv – se till att du vet vad du investerar i. Investmentbolag, som Investor, Kinnevik och Industrivärden, är också en bra start. Teleoperatörerna har också haft en hög direktavkastning över tid, men nu ska både Telia och Tele2 sänka sin utdelning, säger Marcus Hernhag.
Bland enskilda aktier nämner han fastighetsbolaget Hufvudstaden A och SEB som goda investeringar.

Sprid riskerna

– Hufvudstaden har höjt utdelningen varje år i 20 år på raken och SEB är också en bra startaktie. Det är rent generellt bättre att vara aktieägare än kund i storbankerna, säger Marcus Hernhag.
Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, råder småsparare som investerar för utdelningen, att välja stabila bolag i spridda branscher.

LÄS MER: Aktierna som vunnit på Trumps politik

– Fastighetsbolag har generellt en hög utdelning – men jag skulle till exempel inte vilja ha bara fastighetsaktier i portföljen, då är du väldigt utsatt för stigande räntor. Det är bättre att välja ut fem, sex olika branscher och sedan investera i det bolag med mest stabil utdelning i varje bransch, säger han.
Båda varnar för bolag med allt för hög utdelning.

"Spara för minst 5-7 år framåt"

– När bolag har närmare sju procent i utdelning kan det vara ett varningstecken, de kommer sannolikt att behöva sänka utdelningen senare, säger Marcus Hernhag.
Strategin kräver också tålamod och förmåga att kunna bortse från att värdet på portföljen varierar, både upp och ner, över tid.

LÄS MER: 50 tips för en bättre privatekonomi

– Du får se det som ett sparkonto där du får hög ränta på pengarna – med skillnaden att beloppet på kontot i det här fallet kan gå ner 10-15 procent under ett år för att sedan stiga igen. Om det är utdelningarna du är ute efter får du inte stirra dig blind på hur kurserna utvecklas. Om du ska satsa på en utdelningsstrategi måste du spara för minst 5-7 år framöver, säger Claes Hemberg.
Den stora risken med hela strategin är såklart att du råkar välja bolag vars aktie minskar i värde, samtidigt som direktavkastningen sänks. Just nu är också börsen i såväl Stockholm som New York på rekordnivåer och värderingarna av bolagen bedöms vara mycket höga, sett till de faktiska vinsterna. Marcus Hernhag tror dock att en nedgång ligger längre fram.

"Mycket ser dyrt ut"

– Trenden pekar fortfarande uppåt och konjunkturen är just nu på väg uppåt – en längre nedgång är nog en bra bit bort. Men jag skulle vara försiktig på börsen, eftersom mycket redan ser dyrt ut, säger han.

LÄS MER: Därför kan du få mer pengar 2017

Claes Hemberg rekommenderar småsparare att bygga sin portfölj sakta och sprida ut sina köp av nya aktier över tid.
– Om du ska börja i dag och köpa exempelvis fem bolag – köp det första i eftermiddag, nästa om tre, fyra månader och ytterligare ett några månader därefter. Om du handlar en gång i kvartalet blir du, på lång sikt, inte lika känslig för börsens kortsiktiga svängningar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.