– Ungdomar vet inte vad en ingenjör gör. Ute på praktik öppnar det sig en helt nu värld för dem. säger Alexandra Ridderstad.
– Ungdomar vet inte vad en ingenjör gör. Ute på praktik öppnar det sig en helt nu värld för dem. säger Alexandra Ridderstad. Bild: Elin & Martin Vinger Elliot

Så blir ingenjör ett lockande yrke även för tjejer

Många unga tjejer har ett stort teknikintresse, men tvekar inför högskolestudier. För vad gör egentligen en ingenjör? Efter praktik via Tekniksprånget ute på företag, vill 50 procent av de unga kvinnorna bli ingenjörer.

ANNONS
|

Det finns en enorm brist på ingenjörer i Sverige – och framför allt är det färre unga kvinnor som söker sig till tekniska högskoleutbildningar. Bara 30 procent av antalet högskolestuderande på teknikutbildningarna i Sverige är kvinnor.

På Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin som driver verksamheten Tekniksprånget gjorde man en stor attitydundersökning hos 10 000 gymnasieungdomar om intresset att välja högre teknisk utbildning.

LÄS MER:"Får du chansen att praktisera som ingenjör, ta den!"

– Det finns ett intresse, men unga kvinnor känner en betydligt större osäkerhet än sina manliga kamrater. Och det som sticker ut är att de är osäkra på vart en högre teknisk utbildning leder, och om de kommer att klara matematiken, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig på Tekniksprånget.

ANNONS

"En ingenjör – en gubbe i glasögon som har ett smutsigt jobb"

I undersökningen angav 90 procent av de unga männen, och 87 procent av kvinnorna i Västra Götalands län, att det var "hög sannolikhet" att de skulle välja en högre teknisk utbildning. Men i slutändan är det ändå många unga kvinnor som väljer bort tekniska högskolor.

– Väldigt många ungdomar är osäkra på vad en ingenjör gör. Många av ungdomarna har aldrig varit ute på en arbetsplats och ingenjör är ett dolt yrke för många. Det är också ett yrke som är drabbat av väldigt många fördomar, säger Alexandra Ridderstad.

Attitydundersökningen visade att bilden av en ingenjör hos unga är en äldre, ensam man, en Uppfinnar-Jocke, som har glasögon och strumpor i tofflorna. Utöver det tror ungdomar att ingenjörer arbetar på bullriga och smutsiga arbetsplatser.

LÄS MER: Fler söker till högskolor – Chalmers i topp

Visst känner ungdomarna till Steve Jobs och Elon Musk – men de tror att man måste åka till Silicon Valley i USA för att få se riktig high-tech, och att det inte finns i Sverige.

– När ungdomarna sedan kommer ut på praktik genom Tekniksprånget och arbetar tillsammans med ingenjörer, är det som att en helt ny värld öppnar sig och man blir väldigt intresserad. Efter fyra månaders praktik är det 80 procent som vill bli ingenjörer, säger Alexandra Ridderstad.

ANNONS

Texten fortsätter efter listan

Coola svenska uppfinningar
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Pacemakern

grade crossed
Hjärtsimulatorn för jämn hjärtrytm, uppfanns av Rune Elmqvist och Åke Senning. Bild: Anders Wiklund
Coola svenska uppfinningar
Bild: Hasse Holmberg / TT

Rollatorn

grade crossed
Uppfanns av poliodrabbade Aina Wifalk, som ledsnade på att slita ut sina käppar. Bild: Hasse Holmberg
Coola svenska uppfinningar
Bild: TT

Dynamit

grade crossed
Alfred Nobel fick ihop den rätta mixen för det explosiva nitroglycerinet med stabiliserande ämnen. Tänt var det här! Bild: TT
Coola svenska uppfinningar
Bild: Thomas Johansson/TT

Propellern

grade crossed
John Ericsson och engelsmannen Francis Pettit Smith var de första att designa båtar som drevs av en propeller på 1800-talet. Bild: Thomas Johansson.
Coola svenska uppfinningar
Bild: Gorm

Trepunktsbältet

grade crossed
Designades av Nils Bohlin på Volvo. Bild: Gorm Kallestad
Coola svenska uppfinningar
Bild: Erik Svensson

Sfäriskt kullager

grade crossed
Uppfanns av Sven Wingquist 1906 och är ett stycke svensk industrihistoria. Erik Svensson
Coola svenska uppfinningar
Bild: Janerik Henriksson/TT

Skiftnyckeln

grade crossed
Johan Petter Johansson uppfann skiftnyckeln med ställskruv 1892. Funkar likadant i dag. Bild: Janerik Henriksson
Coola svenska uppfinningar

Säkerhetständstickan

grade crossed
Uppfanns av Gustaf Erik Pasch och innebar att man använde röd fosfor istället för gul. Fosforn placerades på separat plån. Bild: Helene Furness
Coola svenska uppfinningar
Bild: Pressens Bild / TT

Tetra Pak

grade crossed
Erik Wallenberg fick uppdraget att skapa engångsförpackningar för mjölk 1944. Resultatet blev Tetra Pak. Bild: Pressens Bild/TT
Coola svenska uppfinningar

Konstgjord diamant

grade crossed
Uppfanns Erik Lundblad på Asea 1953. Bild: Stevie Juvetson

Tekniksprånget vänder sig till ungdomar upp till 21 år, som gått igenom naturvetenskaps- eller teknikprogrammen på gymnasiet, men ännu inte bestämt sig för vad de ska läsa.

– Vi fångar upp dem under åren när man funderar på vad man ska bli när man blir stor. Det är där vi kommer in och säger att du kan få testa på din möjliga framtid med en praktik, och det gynnar särskilt unga kvinnor. Med Tekniksprånget ser vi att 80 procent vill bli ingenjörer efter praktiken, och 50 procent av dem är kvinnor, vilket i sin tur leder till ökad mångfald ute på arbetsplatserna, säger Alexandra Ridderstad.

Upp till 700 praktikplatser per år

Tekniksprånget ger 500-700 praktikplatser per år, beroende på hur många företagen rekryterar. Och det är allt från praktikplatser hos stora arbetsgivare som Volvo Group, Volvo Cars, kommuner, regionen till små it-företag.

– Vi kan ju se att man lyft frågan om kompetensförsörjning väldigt högt i Västra Götaland, där är det huggsexa efter ingenjörer och blivande ingenjörer. De som sticker ut är Volvo Cars och Volvo Group som erbjuder 20-30 ungdomar praktik per termin, och det är helt fantastiskt att ungdomarna kan få den här möjligheten, säger Alexandra Ridderstad.

Genom att ungdomarna kunnat få komma ut på praktik innan man bestämmer sig för vad man vill läsa, har man också kunnat se en annan positiv effekt, och det är att fler som fullföljer sina högskolestudier.

ANNONS

– De som har gått Tekniksprånget är i mycket högre grad motiverade i sina studier än de som inte har gått. Och generellt bland ingenjörsutbildningarna är att 50 procent inte tar ut sin examina, och de största avhoppen sker i början av utbildningen, säger hon.

FAKTA: Tekniksprånget

Tekniksprånget är en fyra månader lång betald praktik som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.

Genom programmet vill arbetsgivare, tillsammans med regeringen, säkra kompetensförsörjningen och motivera ungdomar till högre teknisk utbildning.

Totalt har 17 000 ungdomar sökt, 4 000 har genomfört praktik. Av dem har 80 procent gått vidare till högre tekniska studier.

Ansökningstiden för nästa praktikperiod öppnar den 16 april och pågår till 16 maj.

Källa: Tekniksprånget

ANNONS