Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Så blir Ikeas nya varuhus i Kållered

37 000 kvadratmeter stort – och det första i Sverige av sitt slag. GP följde med in det nya Ikeavaruhuset i Kållered, som inte riktigt kommer att se ut som övriga i landet.
– Vi kommer inte att ha samma styrda layout som våra kunder annars känner igen, säger Anna Bryngelsson, varuhuschef.

Sedan 2014 har Ikea arbetat tillsammans med Mölndals stad för att få till ett nytt varuhus jämte det gamla i Kållered. I april förra året inleddes bygget – och nu håller både byggnaden och de invändiga planerna på att ta form.

– Fokus kommer att vara på inspiration, tillgänglighet och hållbarhet. Kundernas önskemål förändras och då måste vi anpassa oss efter det, säger Anna Bryngelsson.

Ska få öppnare layout

En av de stora skillnaderna gentemot möbeljättens klassiska varuhus är att man satsar på en öppen layout där kunden ska kunna röra sig friare. Tanken är att man inte längre ska behöva gå igenom hela varuhuset för hitta en viss produkt eller ta sig till kassan. I det nya varuhuset kommer man också fokusera mer på e-handel och hjälp med leverans och montering.

– Med en öppen planlösning ska det bli enklare att orientera sig. Vi ser att många kunder idag vill att det ska gå snabbt att handla. Är man ute efter en specifik vara ska det vara lättare att gå in och hämta den, betala, och åka hem igen, säger Anna Bryngelsson.

Även e-handeln ska göras smidigare. Det ska exempelvis gå att beställa varor på nätet och hämta dem i ett skåp vid parkeringen ett par timmar senare.

LÄS MER: Så slår göteborgarna mynt av Ikeas design-samarbete

Tror inte att e-handeln kommer att ta över

Att e-handeln ska ta över och varuhusbesöken minska tror varken Anna Bryngelsson eller marknadschefen Marcus Murray på.

– Vi är säkra på att varuhuset kommer att fortsätta vara en viktig del. E-handel kan inte ersätta upplevelsen i varuhuset eller servicen från våra inredningsexperter, säger Marcus Murray.

Trenden är ju ändå att fysiska butiker krymper medan e-handeln växer. Varför satsar ni på ett stort varuhus när de flesta andra aktörer gör tvärtom?

– Vi tror inte att e-handel och fysisk handel måste konkurrera ut varandra, utan varuhuset är ett komplement till handeln online för den som vill klämma och känna på sortimentet på plats, säger Anna Bryngelsson.

Christian Helmström, produktionschef på Peab, tog med Anna Bryngelsson och Marcus Murray runt på deras framtida arbetsplats. Bild: Anders Ylander
Christian Helmström, produktionschef på Peab, tog med Anna Bryngelsson och Marcus Murray runt på deras framtida arbetsplats. Bild: Anders Ylander

Ska finnas både kafé och restaurang

En av de planerade nyheterna är ett kafé på första våningen, utöver den klassiska restaurangen. Dessutom kommer delar av lagret att automatiseras för att förenkla för personalen, och man satsar på stora fönsterpartier med mycket ljusinsläpp.

– Vi kommer dessutom att fokusera mycket på hållbarhet. Vi vill dela med oss av vår heminredningsexpertis för hur man lever hållbart hemma. Rent konkret för varuhusets del kommer det bland annat handla om att man ska kunna lämna in begagnade möbler som vi kan sälja vidare, och att det ska vara lätt att köpa reservdelar. Det är några sätt att öka varornas livslängd, säger Marcus Murray.

LÄS MER: Här är Ikea-klassikerna som blivit dyrgripar

Huruvida det nya, större varuhuset kommer att kräva mer personal är för tidigt att säga, uppger Anna Bryngelsson. Klart är dock att det gamla varuhuset, som var det femte i Sverige när det byggdes år 1972, kommer att rivas. Där är tanken att systerbolaget Ingka Centres ska bygga ett köpcentrum.

– Men den planeringen har bara börjat, säger Anna Bryngelsson.

Öppnar i början av 2021

Projektet med det nya varuhuset har tidigare kantats av en del bakslag. Exempelvis gjorde en missad signatur inför antagande i Mölndals kommunfullmäktige att beslutet fick skjutas fram. Planen överklagades också till mark- och miljödomstolen, men domstolen gick på Ikeas linje och bygget kunde genomföras som planerat.

När det första spadtaget togs var tanken att varuhusets dörrar skulle slå upp under 2020. Men så blir det inte.

– Vi kommer att öppna i början av 2021, säger Anna Bryngelsson.

Varför har datumet flyttats fram?

– Det är ett gigantiskt utvecklingsprojekt, och det vi bygger är en förebild för hur våra framtida varuhus ska se ut. Det innebär att det är många delar som ska utvecklas och det har helt enkelt dröjt lite.

På fredagen fick Anna Bryngelsson och Marcus Murray en första rundtur inne i det nya varuhuset, som fortfarande är en byggarbetsplats.

– Det känns fantastiskt att få se det. Nu vill man bara att det ska bli färdigt så att vi kan flytta in, säger Anna Bryngelsson.

LÄS MER: Ikea i USA ställer in möte med döda barnens föräldrar

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi