Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skyddat boende får en annan innebörd. Arkivbild.
Skyddat boende får en annan innebörd. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Säljarna — bortglömd riskgrupp vid visningar

Räkna med gummihandskar och munskydd på bostadsvisningen. Den "glömda" riskgruppen är säljarna när spekulanterna skvätter virus omkring sig.

Att begränsa mängden besökare på en bostadsvisning är lätt, det är bara att sätta ett lågt tak på antal spekulanter som får se bostaden samtidigt. På exempelvis fastighetsmäklaren Erik Olsson måste man numera beställa tid, för att slippa att kön bara flyttar ut i trapphuset med ökad smittspridning där i stället.

Ett annat alternativ är digitala visningar, något som blivit vanligare i pandemitider.

Skydda och torka

Men det finns en annan grupp som inte alla tänker på.

– Hela branschen har glömt bort säljaren, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson.

Säljarna, det vill säga bostadsägaren, kan därför kräva att spekulanterna ska bära munskydd, ha på sig gummihandskar. Det är något Erik Olsson erbjuder. Sedan kan det bli aktuellt att torka av dörrhandtag och andra saker som potentiella köpare gått omkring och fingrat på, enligt Johan Nordenfelt.

Allt sammantaget gör att visningarna tar längre tid.

– Våra mäklare får jobba hårdare, säger Nordenfelt.

Prioriterar högre

Men han bedömer att affärerna inte tar längre tid att genomföra. Den samlade statistiken har visat på att det har gjorts ovanligt många bostadsaffärer under hösten, parat med stigande priser, trots corona, vilket förvånat många bedömare.

En annan tydlig coronaeffekt, enligt Erik Olssons återkommande frågor till spekulanterna på bostadsvisningarna (cirka 500 svarande), är att nästan en tredjedel prioriterar boendet högre än tidigare och funderar på att byta upp sig.

Olle Lindström/TT