Ryssland tar till ett knep för att få in västerländska märken i landet – fast de helt lämnat landet. En av märkena är Zara.
Ryssland tar till ett knep för att få in västerländska märken i landet – fast de helt lämnat landet. En av märkena är Zara. Bild: Jonas Lindstedt

Rysslands knep för att köpa varor från väst – fast företagen sagt stopp

Många västerländska företag har lämnat Ryssland i protest mot kriget i Ukraina. Men ryska regeringen tar till ett knep så att ryska konsumenter kan fortsätta köpa varor utan varumärkets godkännande, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har en mängd västerländska företag lämnat Ryssland i protest mot landets agerande.

Till exempel klocktillverkaren Rolex, modehuset Hermés, modehuset Chanel, klädföretaget Canada Goose, biltillverkaren Mercedes-Benz, teknikföretaget Apple och klädföretaget Zara.

Ryssland har svarat med att publicera en lista på en mängd varor från utländska tillverkare som faller under kategorin ”parallell import”, det rapporterar nyhetssajten The Guardian. I praktiken tillåts ryska företag att köpa produkter från vilket företag som helst utanför Ryssland, utan godkännande från varumärkets ägare.

Västerländska företag tappar all kontroll

Ofta handlar det om produkter som var avsedda att exporteras till länder som Armenien, Vitryssland, Kazakstan och Kirgizistan. De skickas sedan till Ryssland och säljs på marknaden där, medan de västerländska företagen förlorar all kontroll över sin distribution och försäljning.

ANNONS

Den ryska investeraren Aleksandr Gorbunov, till exempel, har börjat importera kläder från spanska klädtillverkaren Zara, genom att köpa dem av en säljare i Kazakstan och sedan sälja dem i sin egen butik Panica.

Lyxbilar, smarttelefoner och kläder skeppas vidare

Ytterligare ett exempel som The Guardian skriver om är att Restore, som utnämnt sig själva som Apples största återförsäljare i Ryssland, säljer iPhone 13 Pro and Pro Max i färgen alpingrön, trots att färgen lanserades efter att Apple lämnade landet i mars.

”Företaget har inte svarat på våra frågor om hur de importerar nya Apple-produkter, men svaret är tydligt: parallell import”, skriver The Guardian.

Tidningen skriver även om Ararat Mardoyan, som äger Moskva-baserade Auto Dealer University. Han berättar att han säljer västerländska lyxbilmärken som Mercedes-Benz och BMW, och efterfrågan är så stor att han kan sälja dem 20 procent dyrare än tidigare. Bilarna beställs från Dubai, Indien, Kina och Sydamerika, och fraktas via Armenien eller den iranska hamnen Anzali.

LÄS MER:Rapport: Rysslands vapen beroende av väst

LÄS MER:Ryskt guld mål för nya EU-sanktioner

LÄS MER:Därför är västkusten mest sårbar när rysk gas stryps

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS