Ryssland tar över Carlsbergbryggeri

Den ryska staten har beslagtagit andelar i två företag verksamma i landet, som ägs av den danska bryggerijätten Carlsberg respektive det franska livsmedelsföretaget Danone.

ANNONS

Bolagen, Baltika brewing company samt Danone Russia JSC, har tagits över sedan Rysslands president Vladimir Putin undertecknat ett dekret som ger staten rätt att temporärt överta vissa utländska bolag.

Carlsberg är delägare i Baltika brewing company, och enligt nyhetsbyrån Ritzau har den ryska staten tagit över den andel Carlsberg har i det ryska bryggeriet. Baltika har totalt cirka 8 400 anställda.

Carlsberg kallar utvecklingen för "oväntad" i ett pressmeddelande, och uppger att bolaget inte fått någon officiell information om övertagandet från ryska myndigheter. Bryggerijätten uppger också att den har "följt lokala regler och lagstiftning i Ryssland", och att den kommer att "utvärdera de juridiska och driftmässiga konsekvenserna av utvecklingen".

ANNONS

Tidigare i år har även tillgångar tillhörande energibolagen Fortum och Uniper tagits över av den ryska staten.

Danone har uppgett att koncernen haft som avsikt att sälja av en stor del av sin verksamhet i Ryssland. Carlsberg meddelade i juni att koncernen hittat en köpare av Baltika, men skriver i pressmeddelandet att "utsikterna för försäljningsprocessen nu är mycket osäkra".

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS