Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska centralbanken öppnar upp för digitala betalningar med kryptovaluta. Bild: Stian Lysberg Solum
Ryska centralbanken öppnar upp för digitala betalningar med kryptovaluta. Bild: Stian Lysberg Solum

Ryssland öppnar för kryptovalutor

Rysslands centralbank har öppnat för digitala betalningar med kryptovaluta. Det ryska finansdepartement ser det som ett sätt att motverka effekten av de sanktioner som införts mot landet.

På tisdagen meddelade Rysslands centralbank att de börjar tillåta användningen av kryptovalutor för digitala betalningar.

– I princip motsätter vi oss inte användningen av kryptovaluta i internationella transaktioner, sade centralbankens förste vice chef Ksenia Yudaeva på en pressträff under gårdagen, rapporterar Reuters.

Centralbanken krävde tidigare ett totalförbud på kryptovalutor, men olika regeringsdepartement och lagstiftare har diskuterat frågan i flera månader. Konsensus har fortfarande inte nåtts rörande hur landets krypto-marknad ska regleras, men centralbankens beslut kan vara ett tecken på en viss lättnad gällande motståndet av digitala valutor.

”Stora risker för medborgare”

Landets finansdepartement sade förra veckan att tillåta användningen av kryptovaluta i internationella betalningar skulle hjälpa Ryssland att motverka effekterna av de västerländska sanktioner som införts under de senaste månaderna.

Samtidigt har Yudeva påpekat att centralbanken fortfarande anser en bredare användningen av kryptovaluta i Ryssland som ett finansiellt hot.

– Vi tror fortfarande att den aktiva användningen av kryptovaluta inom landet, särskilt inom Rysslands finansiella infrastruktur, skapar stora risker för medborgare och användare. Vi tror att riskerna i vårt land kan vara ganska stora, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gazprom stoppar gas till danskt energibolag

LÄS OCKSÅ: EU slänger ut rysk storbank från Swift

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.