En stark president för ett starkt Ryssland, står det på valreklamen för sittande presidenten Vladimir Putin inför valet den 18 mars.
En stark president för ett starkt Ryssland, står det på valreklamen för sittande presidenten Vladimir Putin inför valet den 18 mars.

Ryssar hoppas på ljusare tider

När Ryssland går till val på söndag sker det mot bakgrund av en svag ekonomisk återhämtning efter att landet fallit i djup kris 2014. Men den ryska tillväxten har fortfarande en bit kvar till det globala genomsnittet.

ANNONS
|

Effekterna av den ekonomiska nedgången sedan guldåren i början av 2000-talet märks på flera sätt i det ryska samhället.

För medelklassen har den svaga utvecklingen bland annat inneburit färre resor till utlandet. Och sedan den ryska valutan rubeln störtdykt i värde gentemot dollarn och euron har utbudet i detalj- och dagligvaruhandeln blivit knaprare.

Den ekonomiska krisen

Till skillnad från hur det såg ut för 15 år sedan stiger även antalet fattiga människor i Ryssland, enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (UI).

- Handlingsutrymmet för medelklassen i Ryssland har minskat. Samtidigt har fattigdomen i landet ökat de senaste åren.

ANNONS

De bakomliggande skälen till den ekonomiska krisen är tre, enligt Martin Kragh. Bland annat beror nedgången på den politiska osäkerhet som president Vladimir Putins styre medför. En annan avgörande faktor är landets beroende av råolja, vars pris föll kraftigt under 2014. Råvarukrisen tillsammans med de sanktioner som infördes efter Rysslands annektering av Krim ledde till att den ryska ekonomin föll in i en djup recession som kulminerade 2015 med ett tapp på 2,8 procent av BNP.

Högre tillväxt framöver

Men framåt finns det ljusningar. Världsbanken räknar med att Rysslands tillväxt ökar till 1,7 procent i år och 1,8 procent under 2019, vilket är en höjning från tidigare prognoser. Att det i dagsläget skulle finnas någon risk för en ekonomisk kollaps ser man inte på UI. Det finns dock stora utmaningar kvar i det ekonomiskt svaga Ryssland, inte minst när det kommer till innovationsklimatet.

- Hämskon i Ryssland är innovationsklimatet. För få investeringar görs eftersom korruptionen och osäkerheten om framtiden i landet fortfarande är påtaglig, säger Martin Kragh.

TT

Fakta: Rysk tillväxt följer oljepriset

Oljelandet Rysslands tillväxt har ett nära samband med nivån på världsmarknadspriset på råolja. Landet gick 2014, i kölvattnet på sanktioner efter annekteringen av Krim och oljeprisets kollaps, in i en djup recession. 2016 minskade rysk BNP, ned med 0,2 procent. Men framöver ser det ljusare ut.

Världsbankens ekonomer räknar med en rysk tillväxt på 1,7 procent per år 2017–2018 och på 1,8 procent 2019. Oljepriset beräknas samtidigt i snitt öka från årets 53 dollar per fat till 59 dollar per fat 2019.

Källa: Världsbanken

ANNONS