Att köpa flytthjälp är en av de mest populära rut-avdragen.
Att köpa flytthjälp är en av de mest populära rut-avdragen. Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Rutavdragen rusar – flyttstädning i topp

Rot- och rutavdrag fortsätter att öka både i riket och i Västsverige. Folk vill inte ha svartjobbare längre och efterfrågan på rut-tjänster ökar mest.
– Våra firmor städar både hos ensamstående föräldrar och pensionärer i dag, säger Caroline Lindblad, marknadschef på Offerta.

ANNONS
|

Efterfrågan på rut-tjänster ökar mest. Det visar Skatteverkets statistik för rot- och rutavdrag för 2019. I fjol gjorde svenskarna rot-avdrag för närmare 10 miljarder kronor och rutavdrag för 5,7 miljarder kronor. På tio år, sedan avdragen infördes har rot-avdragen ökat med 260 procent , och rutavdragen med 803 procent i Västra Götaland, enligt Offertas egen sammanställning.

Västra Götaland hamnar på andra plats under 2019 bland de län som nyttjat rot-avdraget mest, med nära 1,7 miljarder kronor. Och Västra Götaland hamnar på tredje plats bland de län som använt sig mest av rutavdraget på nära 787 miljarder kronor.

LÄS MER:En miljon använde rutavdrag förra året

LÄS MER:Fler jobbtillfällen efter fördubbling av rut-avdraget

Blivit mer naturligt

– Att rutavdraget ökat så pass mycket senaste året tror man att det beror på att regeringen höjde taket för ruttjänster. Men man har kunnat se den här ökningen över tid, både för rot- och rutavdrag och att många kanske tycker att det känns mer naturligt att nyttja hushållsnära tjänster numer, säger Caroline Lindblad, marknadschef på Offerta, som är landets största marknadsplats för säljare och köpare av den här typen av tjänster.

ANNONS

Tidigare var det många som uppfattade det som skambelagt att köpa städning med rutavdrag.

– Ja, absolut. Men vad jag hör från våra städfirmor är att de har en enorm hjälp av rutavdraget, dels för att de har fått mycket mer att göra, men också att det inte längre ses som en lyxkonsumtion och våra firmor städar både hos ensamstående föräldrar och pensionärer i dag, säger Caroline Lindblad.

Alla har inte möjlighet att få rot- och rutavdrag. Man måste bland annat vara skriven i Sverige och betala tillräckligt mycket skatt av den totala inkomsten, för att kunna nyttja avdraget.

Motverkar svartarbete

Under åren har avdraget för hushållsnära tjänster fått kritik för att vara skattesubventionerade tjänster, som enbart rika. Men den bilden är på väg att förändras.

– Detta skapar jobb, framför allt för utrikesfödda eller lågutbildade. Det bidrar till kvinnligt företagande och skapar konkurrenskraft, och vi vet sedan tidigare att detta omvandlar svart arbetskraft till vit, säger Caroline Lindblad.

Det bekräftas av Skatteverkets Demoskop-undersökning om hushållens beteende kring svartarbete förändrats från 2005 till 2019. Andelen som köpt svarta tjänster har minskat från 32 procent till 13 procent i fjol. Och medvetna köp av svarta tjänster har minskat från 11 till cirka tre miljarder kronor.

ANNONS

Folk vill inte ha svartjobbare i sina hem längre. Inte när man kan få kvitto, garanti och skatteavdrag på arbetskostnaden.

Mest populära rot- och rutavdragen
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Flyttstädning

grade crossed
Överst på listan bland hushållsnära tjänster är flyttstädning. Offerta är källa till topplistan. Bild: Henrik Montgomery
Mest populära rot- och rutavdragen
Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT

Flytthjälp

grade crossed
Att köpa in flytthjälp med rut-avdrag är näst mest populära tjänsten i landet. Bild: Erik Mårtensson
Mest populära rot- och rutavdragen
Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Hemstädning

grade crossed
Städhjälp hemma har blivit mer accepterat på senare år. Bild: Lars Pehrson
Mest populära rot- och rutavdragen
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Badrumsinstallation

grade crossed
För vvs-arbete behövs det yrkesfolk för att hemförsäkringen ska gälla. Bild: Vilhelm Stockstad
Mest populära rot- och rutavdragen
Bild: 50080

Elinstallation

grade crossed
Elarbeten hamnar på femte plats. Jobb som kräver yrkesfolk. Bild: Leif Blom

LÄS MER:Mycket att spara när rutavdraget utvidgas – det här ska du tänka på

Fakta: De fem kommuner som utnyttjar rot- och rut mest i Storgöteborg

Rotavdrag i genomsnitt

• Göteborg, 11 700 kronor

• Mölndal, 11 544 kronor

• Lerum., 11 320 kronor

• Kungsbacka, 10 217 kronor

• Kungälv, 9 938 kronor

Rut-avdrag i genomsnitt

• Kungsbacka, 6 570 kronor

• Mölndal, 6 188 kronor

• Härryda, 6 072 kronor

• Göteborg, 5 934 kronor

• Lerum, 5 259 kronor

Källa: Skatteverket

ANNONS