Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 slutade fungera normalt under natten mellan tisdag och onsdag.
Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 slutade fungera normalt under natten mellan tisdag och onsdag. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Ringhals 4 ligger nere sedan flera timmar – felet hittat

I flera timmar har den ena av kärnkraftverket Ringhals två reaktorer legat nere.
Nu meddelar Vattenfall att man lokaliserat felet, och att en återstart planeras till torsdagskvällen.

ANNONS
|

Det handlar om Ringhals 4, som liksom Ringhals 3, fortfarande är i bruk vid det halländska kärnkraftverket. Vid 01.30 natten mellan tisdag och onsdag ska Ringhals 4 ha slutat producera el. Ringhals 3 uppges fungera som vanligt.

På sin hemsida skriver Vattenfall att ”alla säkerhetssystem fungerade som förväntat”.

Vattenfall har felsökt sedan problemet uppstod under natten och uppger nu, enligt Aftonbladet, att man hittat källan.

– Vi har ringat in en avvikelse i en av anläggningens tre ånggeneratorer, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till tidningen.

Nuvarande prognos är att reaktorn kan återstartas sent på torsdagskvällen.

ANNONS

– Vi gör just nu en fördjupad utredning och så fort vi får mer info kommer det upp på vår hemsida, säger Collin som understryker att produktionsstoppet inte har haft någon säkerhetsmässig påverkan.

Högre elpriser

Stoppet av kärnkraftsreaktor Ringhals 4 och även av en annan reaktor i Finland, Olkiluoto 3, leder till att torsdagens elpris är det tredje högsta sedan årsskiftet enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det rapporterar TT.

Elpriset kommer att uppgå till 1:90 kronor per kilowattimme i morgon. Även i övriga geografiska områden lyfter priset. I område 1 och 2 uppgår priset till 85 öre per kilowattimme. Utöver denna kostnad tillkommer även skatter och elbolagens avgifter.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS