Riksbankschef Stefan Ingves levererar ännu ett räntebesked. Oförändrad ränta. Arkivbild.
Riksbankschef Stefan Ingves levererar ännu ett räntebesked. Oförändrad ränta. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Riksbanken: Räntan ligger kvar

Det blev ingen räntehöjning. Precis som väntat väljer Riksbanken att behålla räntenivån på minus 0,25 procent – men räknar fortfarande med höjningar framöver. Svenska kronan stärktes efter beskedet.

ANNONS
|

Beskedet från Riksbanken klockan 09.30 idag gör sannolikt få förvånade. Enligt en enkät av Reuters trodde bara en av 15 ränteexperter på en höjning. Detta trots att Riksbanken tidigare lämnat prognos om att höja styrräntan i år eller tidigt nästa år. Den prognosen ligger dock kvar, enligt Riksbanken, men höjningen kommer ske i en långsammare takt än vad man tidigare trott. Riksbanken räknar nu med att reporäntan ska vara positiv igen mot slutet av 2020.

Skälet till att höjningarna skjuts på framtiden är låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge i ekonomin.

Beskedet på torsdagsmorgonen om att räntan stannar på minus 0,25 procent ledde till att svenska kronan stärktes mot både euron och dollarn. Räntan på tioåriga svenska statsobligationer stiger samtidigt med 0,03 procentenheter.

ANNONS

Sänker sina inflationsprognoser

I räntebeskedet pekar Riksbanken på att marknadsräntorna har fallit påtagligt och ränteläget runt om i världen kommer vara lågt under ännu längre tid.

"Tillsammans med det försämrade stämningsläget understryker detta vikten av att gå försiktigt fram med penningpolitiken", skriver Riksbanken.

Banken pekar samtidigt på stora osäkerheter kring konjunkturen.

"Om konjunktur- och inflationsutsikterna skulle förändras kommer penningpolitiken att anpassas", skriver Riksbanken.

Riksbanken sänker samtidigt sin prognos för inflation och BNP för i år och nästa år och drar ned sin prognos för styrräntan 2021 till 0,2 procent i genomsnitt.

Tidigare låg prognosen på en styrränta på 0,5 procent i genomsnitt 2021.

Chefsekonom kritisk mot oförändrat

Riksbanken verkar har en mer positiv bild än marknaden i övrigt, det menar Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Han menar att Riksbanken genom att lämna räntan oförändrad även skruvat ner banan för kommande reporäntehöjningar oväntat lite.

– Med fallande inflationsförväntningar, tydliga signaler om ett mer dämpat konjunkturläge både globalt och i Sverige samt med flera centralbanker världen om som nyligen sänkt sina styrräntor, borde Riksbanken helt enkelt ha justerat ner reporäntebanan betydligt mer, säger Robert Boije i ett pressmeddelande.

– Min bedömning är att Riksbanken snart kommer att behöva justera ned reporäntebanan. Bolånetagarna kan förvänta sig att både de rörliga och bundna bostadsräntorna kan förbli fortsatt mycket låga under många år framöver.

ANNONS

"Möjligt att Riksbanken lyssnat"

Riksbankens besked om att räntan höjs i en långsammare takt än vad banken har sagt tidigare kan vara ett sätt att försöka hålla inflationsförväntningarna uppe. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

– Genom att hålla inflationsförväntningarna uppe kan Riksbanken sträva efter att arbetsmarknadens parter ska komma fram till större lönehöjningar i den kommande avtalsrörelsen. Det kan vara en taktik som också är ett vågspel om manövern misslyckas, säger Robert Bergqvist.

Riksbanken har fått mycket kritik för den politik som har lett till att kronan har legat på historiskt låga nivåer.

– Det är möjligt att Riksbanken har lyssnat på den kritiken, säger Robert Bergqvist.

LÄS MER:Chatta med Riksbankschefen på GP.se

ANNONS