Ericsson uppges ha utsatts för angrepp från misstänkta kinesiska cyberspioner fem gånger mellan 2014 och 2017, enligt Reuters. Arkivbild.
Ericsson uppges ha utsatts för angrepp från misstänkta kinesiska cyberspioner fem gånger mellan 2014 och 2017, enligt Reuters. Arkivbild.

Reuters: Ericsson utsatt för kinesisk attack

Svenska storföretagen Ericsson och SKF har utsatts för hackerattacker från Kina, rapporterar Reuters. Angreppen uppges vara en del i en större operation från den kinesiska regeringen som pågått i flera år och riktat in sig på västerländska företag.

ANNONS
|

Enligt nyhetsbyråns källor har misstänkta kinesiska cyberspioner angripit Ericsson fem gånger mellan 2014 och 2017 i en operation som blivit känd under namnet "Cloud hopper".

Hackarna har brutit sig in i nätverk hos minst åtta av världens största it-företag i syfte att komma över deras kunders företagshemligheter, avslöjar Reuters i en granskning.

Två åtalades

Enligt ett amerikanskt åtal från i december fanns en utstuderad plan att komma över information för att stärka Kinas ekonomiska position. Två kinesiska medborgare namngavs och anklagades för identitetsintrång och bedrägeri.

I åtalet nämns inga företag vid namn men enligt Reuters är åtta av dem: Hewlett Packard Enterprise (HPE), IBM, Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation och DXC Technology.

ANNONS

Därutöver har mer än ett dussintal företag som varit kunder hos teknikföretagen utsatts, däribland svenska Ericsson och industriföretaget SKF. Intrånget har varit känt tidigare men inte specifikt vilka företag som drabbats.

För Ericssons del blev angreppen så många att de började döpas efter olika vinsorter. "Pinot noir" inleddes i september 2016. Enligt Reuters kunde Ericssons säkerhetsavdelning se exakt hur angriparna tog sig in via en anslutning till HPE:s så kallade molnservice, som de använt som språngbräda.

Hur omfattande eller skadliga angreppen var kan inte nyhetsbyrån slå fast. Ericsson vill inte kommentera enskilda säkerhetshändelser men säger att det har förekommit attacker på deras nätverk.

"Vi har inte hittat några bevis i någon av våra omfattande utredningar för att Ericssons infrastruktur använts som en del i en lyckad attack på våra kunder", skriver Ericsson i en kommentar till TT.

Kina förnekar

En talesperson för SKF säger till Reuters: "Vi är medvetna om intrånget som ägde rum i samband med 'Cloud hopper'-attacken mot HPE. Vår utredning av intrånget har inte visat att någon känslig företagsinformation läckt."

Den kinesiska regeringen har konsekvent förnekat all inblandning i hackerattackerna. Det kinesiska utrikesdepartementet säger att Peking motsätter sig cyberspionage.

"Den kinesiska regeringen har aldrig i någon form deltagit i eller stöttat en person att genomföra stöld av företagshemligheter", säger man i ett uttalande.

ANNONS
TT

ANNONS