Rekordpris för lägenhet i Göteborg

ANNONS
|

Byggnadsnämnden har sagt ja till detaljplanen och nu väntar man på kommunfullmäktiges svar. Att allt inte är klart för byggstart hindrar inte suget efter en bostad i Karlatornet.

Nyligen skrevs kontrakt på den hittills dyraste lägenheten i tornet, det är även den dyraste i Göteborg. Den tillhör Skylevel-lägenheterna, det innebär att den ligger i toppen av tornet.

Inte dyrast per kvadrat

Lägenheten ligger på våning 66 av 73 och är på 180 kvadratmeter, priset blev 23 700 000 kronor. Det ger ett kvadratmeterpris på över 131 000 kr, vilket är rekord för en bostad på mer än ett rum och kök.

Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med snittpriset för en lägenhet i innerstan. Där är snittpriset per kvadratmeter drygt 60 000 kronor. Rekordet hittills i Göteborg är 168 056, för en etta på 18 kvadratmeter på Kungsportsavenyen 41.

ANNONS

Flera förmåner

För de som bor på den här nivån i tornet ingår fri tillgång till gym, yogarum, pool och spa. För det priset får köparen fem rum och kök, varav fyra sovrum. Master bedroom har utgång till en cirka tio kvadratmeter stor balkong. Den har även tre badrum och ett vinrum/skafferi med vinkylar.

Mäklaren Julia Eldh har sålt lägenheten tillsammans med Niklas Berntzon på Eklund Stockholm New York. Hon har varit i branschen sedan 2012. Det här den dyraste bostaden hon sålt, hittills.

– Det är oerhört kul att få förtroendet att få sälja i den här prisklassen. Kunderna i den här prisklassen är extra medvetna, de har varit inne i fastighetsmarknaden en längre period, de vet vad de kan förvänta sig. Det kräver att jag är extra noggrann och påläst. De förväntar sig god service och bra svar från mig som mäklare, säger Julia Eldh.

Vanligare med riktigt dyra lägenheter

Tomas Ahre på Ahre Fastighetsbyrå har jobbat som mäklare i 30 år och har lång erfarenhet av bostadsmarknaden i Göteborg. Han har märkt att riktigt dyra lägenheter blir vanligare men tror samtidigt inte att priserna kommer fortsätta stiga i samma takt som de senaste åren.

– Marknaden har en lägre aktivitet nu. Detta bland annat genom de nya amorteringskraven och den så kallade flyttskatten. Färre kommer på visningarna och färre budar. Man kan nog säga att vi kommer att få en prisutplaning under 2017. Hur länge den sedan varar är svårt att säga. Det kan börja öka igen nästa år.

ANNONS

I Stockholm ligger priserna på en helt annan nivå än här, kan Göteborg få samma priser?

– Rent historiskt har Stockholm alltid haft dubbla priser och så kommer det förmodligen alltid att vara. Stockholmsmarknaden är betydligt större med fler företag och personer med högre inkomster. Teoretiskt kommer vi efterhand se samma priser i Göteborg i framtiden, men Stockholm kommer alltid att ha högre prislägen.

Ökar antalet lägenheter med prislappar på över tio miljoner i Göteborg?

– Ja det gör de, det är en tydlig ökning.

ANNONS