Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mellan klockan 07 och 08 på måndagen uppmättes årshögsta timmet på elpris i Göteborg. Bild: Tommy Feldth
Mellan klockan 07 och 08 på måndagen uppmättes årshögsta timmet på elpris i Göteborg. Bild: Tommy Feldth

Rekordhögt pris på el i morse

Många lampor tända och mobilen på laddning mellan 07.00 och 08.00 idag? Då lyckades du pricka in årets hittills dyraste timme när det gäller el-priset. 290 öre för en kilowattimme, enligt statistik från elbörsen Nordpool.

Låg nederbörd, höga temperaturer och mindre blåst, det har angetts som skäl till de rekordhöga svenska elpriserna. GP rapporterade i slutet av september att utvecklingen med de höga priserna spåddes fortsätta framöver och nu verkar man alltså vara där. Mellan klockan 07.00 och 08.00 på måndagen var elpriset det högsta i år med 285,3 öre för en kilowattimme(kWh) i elområde 3, Södra Mellansverige där Göteborg liksom Stockholm ingår i.

LÄS MER: Elprischock i Göteborg – så dyr är den under torsdagen

LÄS MER: Binda elpriset kan vara för sent

Överhuvudtaget blir dagen dyr, en av de fem dyraste under 2021 visar statistiken. 133 öre per kilowattimme i genomsnitt enligt Nordpool, att jämföra med årshögsta, 159 öre, en onsdag i mitten av oktober.

Stora skillnader i landet

Skillnaderna är fortsatt stora i riket, vilket i huvudsak beror på att överföringen av elkraft från norra till södra Sverige är begränsad. Samtidigt som elpriset även i Södra Sverige, i elområde 4, låg på nästan 290 öre mellan 07.00 och 08.00 i morse, kostade det 21 öre i övriga landet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.